2017. május 30., kedd

Merre tovább, Apple?

Saját informatika-történeti felosztásunk szerint volt az IBM kompatibilis pécé fémjelezte hardver korszak, amit a Microsoft Windowsé-Office-é követet. Majd jött a Google kereső net-uralma, amit váltott a Facebookkal nevesíthető közösségi korszak. Az Apple végig jelen volt – sokszor az irányt és utat mutatva, de bezárkózós elve okán egyik korszaknak sem lett névadója. Lesz-e változás? Már ha kell ezen változtatni?
Utolsó(?) WWDC előtti gondolatom a fenti kérdésekre keresi a választ. A bezárkózás Steve Jobs tapasztalatából következett – Bill Gates, ugye, megszegte a megállapodást a Windows megírásával (nem igaz), a Google ellen meg atomterror nukleáris énnemtudom milyen háborút akart indítani az Apple zsenije (nem lett volna jogos).
Az utód, Tim Cook, viszont minden, csak nem zseni. Ő a zsenik mögött rendre felbukkanó szürke háttérember, aki rendet vág a zseni okozta káoszban. Aki figyel arra, hogy legyen papír meg ceruza, ha ötlet kell leskiccelni. Aki képes földrészeket átívelő gyártási folyamatokat koordinálni, az adatokat fejből is tudva.
Tim Cook alatt az Apple a vezető fejlesztőből egy lett a sok cég között. Az iPhone bevételei hátán viszik a céget. Az egyetlen újdonság a Watch – kár is beszélni róla. Az iPhone megújítása sem nagyon sikerül, a gyorsabb proci meg nagyobb kijelző nem vág hanyatt. Az ujjlenyomat azonosító sem brutális újítás.

De kell-e az Apple-nek innovátornak, number one-nak lennie?
Én úgy gondolom, hogy amíg szikla-szilárdan zárt ökoszisztémát épít, kellene. Ha nem lesz az, elveszti a rajongókat, a feláras státusz-szimbólum eszközök előbb elvesztik státusz-szimbólum jellegüket, majd a felár képességüket. Ahogy ez történik az iPhone-nal. Ma már nem sikk iPhone-t használni.
Viszont Tim Cook lehet az (vagy utódja), aki nyit az alig áthatolható ökoszisztémán. Kellene, mert ma már nem a vas, nem s szoftver fontos, hanem – momentán a közösség. Ami lassan egy okos izzón vagy egy kerti locsoló rendszeren át is elérhető.
Volt valaha egy .Mac, talán páran emlékeztek rá. Lehetett saját és közösségi webhelyet létrehozni, volt fórum – minden, ami akkor még közösségi szinten sem volt, vagy alig. Volt iWeb. Aztán az Apple gondosan dobta ezt a vonalat.
Az iMessage, vagy hívják bárhogy, nem üti ki az Instát (FB) vagy vmelyik még trendibb közösségi appot. Ráadásul a közösségi tér szoftverek lassan túl vannak a csúcspontjukon. Valahol már álmodnak annak a cégnek a leendő alapítói, amely nevet ad nálam a Facebook utáni korszaknak, amelynek persze a nevét sem tudom még.
Az Apple megérdemelné, hogy egy korszak névadójává legyen. És lehetne az első, aki nem születése után lesz azzá. Ehhez persze zseni is kellene. Vagy egy-két jó felvásárlás.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az ököszisztéma megnyitása a '90-es években sem vált be az Apple-nek. A Mac OS licencelése a Motorola, Power Computing, UMAX számra leginkább épp a nagy árésű felső kategóriát szipkázta el az Apple elől. És nem a piacot bővítette.

Én a maradjon zárt, de legyen innovatív vonalra szavaznék. :-)

Ferenczy Gábor írta...

Az akkor volt. Ám emlékeim szerint épp árban voltak alatta a felsoroltak az Apple-nek. A cikkből amúgy kihúztam, hogy egyre inkább Észak-koreai önerős megoldásra hasonlít ez a "mindent magunk oldunk meg". Szerintem vagy zseni, vagy nyitás.

Naranek írta...

"Ma már nem sikk iPhone-t használni."

A világ boldogabbik felén soha nem is volt sikk, nem azért vették, vagy veszik, mert divat, hanem azért, mert még ma is egyszerűbb és kényelmesebb használni, mint a konkurens eszközöket. Amit a többi gyártó megpróbál izomból megoldani, azt ők megteszik optimalizálással és átgondoltabb hardverrel (2 maggal körberöhögik a 4-8 magos Androidos készülékeket és 2 GM memóriával jobb multitaskingot tudnak kivitelezni, mint Androidon 4 GB-al).

Az innovációt számon kérni meg vicces dolog, mikor szinte mindenben őket másolják a többi gyártók (biometrikus védelem, force feedback stb.).

A nagyobb technológiai lépések meg nem érik meg, Jobs sem tett ilyet soha. A Jobs előtti időkre voltak jellemző a nagyobb technológiai ugrások, a korukat meghaladó termékek bevezetése és megbuktatása (gondolom nem kell bemutatni a Newtont).

Ferenczy Gábor írta...

Szerintem az iPhone az első pár évében státusz-szimbólum, sikk volt – de ez megítélés kérdése. Persze voltak, akik használtak már Apple terméket és tudták, hogy annak a kezelése mennyivel egyszerűbb.
Innováció. Igaz, számonkérni kicsit vicces. A mindenki őket másolja viszont a múltban sem és most sem áll meg, bár mi, Macesek szeretjük ezt így gondolni. (Mondhatnánk, hogy a Numbers az Excel másolása – és van, aki így gondolja, a logika érthető is.) Az Apple ereje, imho, az újításokban, azok termékbe tételében rejlett. Momentán én úgy látom, hogy nincs mit és nincs hová. A biometrikus azonosítókkal kapcsolatban - ellopásuk esetén másra cserélni nehéz – nem érzem az erőt.
Nagyobb technológiai lépések és Jobs? Grafikus felelület. iPod. iPhone. Floppy elhagyása. CD/DVD gépbe tétele és elhagyása. Wifi vidéke. Hálózat: ADB...

Megjegyzés küldése