2017. május 29., hétfő

Rendet az iTunes – App Store univerzumban!

A WWDC-n elhangozhatna, hogy az Apple újra gondolja az iTunes – App Store funkciókat. Örülnénk, ha az iTunes nem lenne több, mint zenék és videók rendezésére, megosztására alkalmas szuper alkalmazás – ami volt hajdanán. A képeket meg kezelje a Fotók, a könyveket az iBooks. Az adatszinkronizációra ott az iCloud. És az App Store legyen App Store – az iTunesból az iOS App Store akár ezzel a névvel is önálló életre kellhetne, bár igazán sok haszna már nincs, szerintem.

iTunes
Az Apple anno felvásárlással jutott az iTuneshoz. Ahogy sokszor leírtuk, a CD digitalizáló és dalrendező alkalmazás a hosszú évek alatt lett az iPod, majd az iOS eszközök egyik kommunikációs portja. Először a zenék mellett a fényképek, majd a videók, aztán minden más fájlok menedzsere. Bolt is lett, mert kellett még egy púp a hátára, ahol kölcsönözhettünk videót, meg vehettünk iOS appot. Az öszvér is irigykedve nézte ezt a funkció halmozást. A felhasználó viszont nem, mert akárhány újratervezés után is, az iTunes kaotikus maradt.
Még akkor is ezt mondjuk, ha némi rutinnal kiismerhető az alkalmazás. Csakhogy a Maces felhasználó nem szokott hozzá, hogy egy alapalkalmazáshoz rutin kelljen.

App Store
Az App Store-ok csak azért nem jártak be az iTuneshoz hasonló Canossát, mert még nincsenek ilyen idősek. Alapvetően az Apple-nek dönteni kellene. Vagy mindegyik alkalmazásban, amihez lehet online vásárolni, lesz egy külön App Store, vagy lesz egyelten egy App Store mind felett, ahol minden kapható.
Mindkét verzió mellett lehetne érvelni. Az utóbbi esetnek az is az előnye volna, hogy Apple ID csere után nem hetvenkét alkalmazás kér jelszót, csak hat (ami még mindig öttel több, mint szeretnél).

És kellene egy iOS eszköz menedzselő alkalmazás is, önálló, persze.

Nem hinném, hogy sok ezer programozási óra lenne az iTunes megújítása. Az Apple az elmúlt években amúgy is gyakorolta a programok tudás-vesztésével járó leépítését, lásd: iMovie, Pages, Numbers, Keynote... nem is szólva az Aperture-ről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése