2017. május 16., kedd

A zsaroló vírus meg a Mac és annak az ára

A hétvégét jó néhány cég informatikusa töltötte munkával és rettegéssel. Munkával, hogy elkerülje a napi hírek szintjét elérő vírus-támadást az általa segített vállalkozás. Rettegéssel, hogy sikerül-e. Mert nem csak tudásától függ az eredmény. Sőt, a statisztikák szerint attól a legkevésbé.
Mi a zsaroló vírus?
De kezdjük az elején, mi is a zsaroló vírus? Olyan barátságtalan alkalmazás, ami a számítógép adatait titkosítja egy olyan jelszóval, amit mi, a tulajok nem ismerünk. Viszont kapunk egy szép üzenetet, hogy ha ide meg oda elutalunk némi pénzt (a most futó akcióban 300 dollárt vagy eurót kértek, ami százezer forint), akkor elárulják a jelszót. A környezetünk szomorú tapasztalata az, hogy pénzért tényleg elárulják a jelszót – ez kell ahhoz is, hogy a következők bízvást fizessenek –, a gépet tényleg visszakapjuk.

Van-e a Maceseknek félnivalójuk? Hogyan védekezhetünk?
Mint tudjuk: "nem kell félnetek jó lesz". Fogadjuk meg az Apple és saját tanácsainkat.
  1. Használjuk a Macet normál felhasználóként és ne admin joggal. Így megvonjuk ugyan a jogot magunktól, hogy alkalmazást telepítsünk – de számos vírus alkalmazásként fut a Macen.
  2. A legfrissebb oprendszer alkalmazás telepítésekor – és a futtatáshoz telepíteni kell – engedélyt kér. Ne csapdossuk Windowsos módjára az Entert, amikor a Mac üzen. A Mac azért üzen, mert mondanivalója van.
  3. Ha valamiben nem bízunk, ne nyissuk meg! Inkább csesszen szúrjon le a barátunk, hogy nem olvastuk a tök mindegy, melyik vicces alkalmazásból küldött levelét, mintsem együtt sírjunk vele.
  4. Azért, mert a barátunktól jön levél, még ne legyünk száz százalékig biztosak abban, hogy ő írta. Különösen akkor ne, ha angolul írt, bár nem beszéli a nyelvet. Vagy ha "lenne kicsi afrika lenni nagy vagyon bank te ökrösöl meg mindet" típusú sorokat ír, bár irodalom-tanár. Most nevetünk ezen, de ne fagyjon arcunkra a mosoly.
  5. Meztelen nőket, pasikat és kutyákat meg hernyókat ne akarja a neten nézegetni. De ha akarsz, akkor se ismeretlenek ajánlása nyomán tedd.
  • Barátnőm egyszerűsítő tanácsa: viselkedj értelmes felnőtt felhasználóként!

Felhő dicsérete
Tartsd az adataidat felhőben! A zsaroló vírus azokat nem tudja megfertőzni (momentán és elvileg). A TimeMachine már majdnem jó megoldás, csupán az a baj, hogy ha a Machez van csatlakoztatva – iMachez általában mindig –, akkor a vírus nem csak a Mac merevlemezét, SSD-jét, de a TimeMachine használta lemezt is titkosítani szokta.
És ezért, aki szervert archivál, az az archivált anyagot ne tartsa hálózaton elérhető helyen.
De még egyszer, a felhő szép, a felhő jó – és a felhő egyelőre védelmet ad.

Windows vész
A mostani zsaroló vírus a Windows felhasználókat célozta meg, Azok közü is azokat, akik régebbi oprendszert használnak, nem frissítettek. Most derül ki, hogy mibe került a takarékosság, a "jó lesz az nekünk". Olcsó húsnak híg a leve.
És miközben ezt gépeltem, mellettem a tévén a BBC-nek az egyik Microsoft vezető nyilatkozott. Egyrészt ismerjük el, a rég nem istápolt oprendszerükhöz, amely a vírus táptalaja, rendkívüli frissítést adtak ki – eső után köpönyeg, de azért páran csak szárazon maradnak. Másrészt azt nyilatkozta, hogy a kormányok felelőssége, hogy friss szoftvert használjanak – ez főleg a britt egészségügyi intézményeket ért támadásra vonatkozik. De! A Microsoft (és az Apple is) írjon már olyan szoftvert, ami nem lesz tápja és talaja. Vagy legalább a Szoftver Licenszben vállaljon valami apró, jelképes felelősséget. Mert hogy ez a vírus is a szoftver egy hibáját kihasználva terjedt.

Irodalom, vers, zene
Mert aki hazudik, az csal,
Aki hazudik, az lop,
Hazudni, csalni csúnya dolog!
Beatrice

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése