2017. június 30., péntek

Adobe Creative Cloud: lassú, de magabiztos felhősödés

Öt éve, 2012-ben döntött úgy az Adobe, hogy a dobozos termékei helyett éves licenceket kínál. A korábbi Print, Dizájn és egyéb szoftver-csomagokat felváltotta az egyet vagy mindent elve. Azaz megvehetünk egyetlen alkalmazást vagy az összeset. Az árképzést figyelve három alkalmazás esetén már jobb döntés a mindent választani. A licenc egy gépes használatot engedélyez üzembiztosan – erre még visszatérek.


Creative Cloud használat, saját tapasztalatok
A becslések szerint potenciálisan húszmillió előfizetőből 2017 nyaráig az Adobe 12,8 milliót ért el, ez utóbbiak közt nem különböztetik meg az egy szoftvert vagy az összeset előfizetőt. Nem hivatalos becslés 9 millióra teszi a minden alkalmazást választókat. A számok alapján van még növekedési potenciál, a potenciális vásárlók száma is évről-évre nő.
Saját viszonteladói tapasztalatunk az, hogy bár vannak lemorzsolódások – akik számára az éves negyedmillió forint előfizetési díj kitermelése gondot okoz, illetve alternatív szoftver-használattal is megoldható a munkájuk –, a többség megmaradt az előfizetésen, sőt, lassan de biztosan növekednek az előfizetés számok.
A Macademia nem csak mint viszonteladó érintett, de számos PR-ügynökségnél és kiadónál vagyunk jelen rendszergazdaként, így látjuk, hogy a licencelés tudatosabb munkafolyamat tervezést is hozott. Nem mindegy, hogy két teljes CC-t vesz valaki, hogy két gépen dolgozzanak Photoshop-After Effects-Premiere trióval, vagy megvesz három egy alkalmazásos licencet és azt használja.
Úgy gondolom, hogy a nagyobb cégeknél, amelyek gyakrabban alkalmaznak külsőst adott feladat elvégzésére, gyakoribb lesz a munka idejére történő licenc adás. Amikor egy PS-AI-ID-t használó ügynökségnek egy videó vágására van szüksége, akkor a külsős Adobe ID-jéhez rendelik az egyik erre az időre felszabadított licencüket.

Egy licenc – hány gép?
Egy ügyfelünk barátságtalan kérdésére jártunk utána, hogy egy CC licenc hány gépre telepíthető fel. Mi is úgy emlékeztünk, hogy kettőre, de azok egyszerre nem használhatók – klasszikusan: otthon egy gép meg a munkahelyen egy gép, vagy egy asztalira meg egy mobilra. A licenc szerződést végigolvasva (jaj!) nem találtunk utalást a gépek számára. Felcsigáztuk viszonteladónkat (Trans-Europe), akik szintén nem találtak utalást a gépek számára, ezért megkeresték hivatalos csatornájukon az Adobe-t. Akitől – és ezen mi sem lepődtünk meg – nem érkezett értelmezhető válasz, mint az, hogy a licencet Adobe ID-hez kell rendelni. Kösz!
A San josei netes helpdeskkel vívott pár hetes küzdelem után azt javasolták, hogy alkalmazzuk a CS6-nál leírtakat. Nos, ott sem szerepel semmi a gépek számára vonatkozóan. Így feladtuk ezt a "mi a hivatalos megoldás" szál bogozását. Inkább tapasztaltunk.
A tapasztalat – közel 200 licenc kezelésében voltunk eddig érintettek – az, hogy van, amikor éveken át megy hibátlanul a két gépes, akár párhuzamos(!) használat is, és van, amikor még csak elindulni sem hajlandó a második gép. A harmadik – bepróbálkoztunk – gép biztosan nem megy. Jelzem, üzemszerű körülmények közt próbáltunk, nem netről levágva, kis segéd progikkal tűzdelve... És igen gyakran jártunk úgy, hogy szoftver-frissítés után a másik gép dobta, az esetek ötödében örökre dobta a licencet.

Egyre felhősebb az Adobe jövője
A felhőn keresztül letölthető alkalmazások – Photoshop, Flash, InDesign... – továbbra is uralják az adott piacot. A webes szerkesztő eszközöknél az Adobe teljes erővel dolgozik a Flasht követő korszakon, így kíván továbbra is piacvezető maradni. És számos alkalmazással segíti a mobil app fejlesztést is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése