2017. június 26., hétfő

Helyet az SSD-n: az iTunes áthelyezése

Az SSD-n szinte soha sincs elég helyünk. Számos módon szabadíthatunk fel helyet, most azt mutatjuk meg, amikor az iTunestól, helyesebben az iTunes tárolta zenéket, mozikat, bármiket, fájlokat tesszük át külső eszközre. Előbb olvasd végig ezt a bejegyzést, aztán döntsd el, hogy szeretnéd-e. Mert nincs ingyen ebéd (se).
Indítsuk el az iTunest!
Az iTunes > Beállítások > Haladó párbeszédablakban ellenőrizzük le, hogy be van jelölve a "A fájlok másolása..." opció. Ennek hatására az iTuneshoz adott zenék, filmek az iTunes saját kezelésébe kerülnek. Ha az opció nincs bejelölve, akkor az iTunes csak azt tudja, hogy melyik zene melyik könyvtárban van. Ez utóbbi esetben az egész iTunes könyvtárat átmásolva másik lemezre a hivatkozások "szétesnek", rossz helyre, vagy nem létező könyvtárra fognak mutatni. A bejelöletlen esetben fordul az elő, hogy Finderből törlünk zenét, de az iTunes továbbra is azt hiszi és mutatja, hogy a zene lejátszható. De ha megpróbáljuk, akkor nem szólal meg és kis sárga háromszög jelzi a gondot.
Ezért mindig érdemes az opciót bejelölni, akkor is, ha nem készülünk a zenék SSD-ről történő elmozdítására.
A következő lépés az iTunes könyvtár másolása a külső eszközre. Ez, a tárolt zenék, filmek méretétől függően akár hosszú perceket is igénybe vehet.
Ha átmásoljuk az iTunes könyvtárat egy külső eszközre, akkor csak akkor tudjuk az iTunesban tárolt zenét, filmet lejátszani, ha a Machez az adott külső eszközt csatlakoztatjuk. Ha az eszköz nincs csatlakoztatva, akkor az iTunes új, üres könyvtárat hozhat létre ismét a Saját > Zene könyvtárunkban. Az iCloudban tárolt zenék lejátszásához persze nincs szükség a külső eszközre, de az iTunes működési logikája miatt ekkor is létre fogja hozni a Saját > Zene > iTunes mappát.
Gondoljuk át, tényleg az iTunes külső eszközre tételével szeretnék helyet csinálni az SSD-n?
Az iTunes > Beállítások > Haladó párbeszédablakban Módosíthatjuk az iTunes alapértelmezett könyvtárának a helyét. Azaz mutassunk rá arra a helyre a külső eszközön, ahová a teljes iTunes könyvtárat átmásoltuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése