2017. augusztus 7., hétfő

Remek negyedéves Apple eredmények, amelyeknél jóval több kellene

Tim Cook, az Apple vezetője, pár napja beszélt elemzőkkel a cég negyedéves eredményéről – semmi meglepő, semmi mulatságos, semmi szomorú. Az iPhone eladás nőtt, ez adja a bevétel közel kétharmadát, a szolgáltatásból származó bevétel és nyereség nő, ez üdvözítő. Az árfolyamok okozta gondokat is pedzegette beszédében. Ha valaki úgy vélte, hogy Cook el fog térni a vártaktól, annak csalódnia kellett, lassan halálos unalmat árasztva hozza üzembiztosan a minden nagyon szép, mindenhez pozitívan állunk attitűdöt, kényes dolgokról – például Apple vs. EU, vagy a Trump kormányzat hatása az IT cégekre – nem beszél. De ennél apróbb kihívásokról sem. Pedig – lenne miről!


Maddie Ziegler táncos mókás arcot vág, mikor Tim Cook az iPhone 7 Plust dicsérte.

Innováció
Az agyak az Apple-nél kiszáradni látszanak, semmi iparágat megmozgató újdonságot sem kaptunk (Macesek) az elmúlt években – USB-C? Touch Bar? ugye vicceltek? A meghatározó értékesítés mellett az iPhone sem vet már akkora hullámot, mint hajdanán. ("Az SE most hatos vagy hetes? Nem a nyolcas kicsiben?" – beszélgettek a minap mellettem iPhone-okkal a kézben.) A HomePoddal (na mi is az? fülbe? asztalra?) az Apple csak követi az Amazon Echo-ját. Be kellene ismerni, hogy az innovációs tündér elment. És megígérni, hogy megkeressük. Ahelyett, hogy úgy teszünk, mintha még mindig a körgyűrűben keringene.

Politika
Oké, Tim, aránylag karakán véleményét mondott a Fehér Ház bevándorlás politikájáról (sok jó mérnök érkezett a határokon túl, nem is szólva a félig szír alapító Steve Jobs esetéről) és szóvá tette a másság elismerésében tett visszalépéseket is – személyes érintettség is vagyon. De mint Amerika egyik meghatározó cégének vezetője, többet tehetnél. Persze az Apple nagyon kiegyensúlyozottan próbál mindkét pártnál jó pontokat írni – a demokratáknál jóval többet –, de nem lehet a végtelenségig ezt tenni. Függetlenül, hogy Trumpnak hívják az elnököt vagy nem, az Apple-nek nem mindegy, milyen adórendszer van, milyen egészségügyi biztosítást képesek az alkalmazottak – gondoljunk az Apple Store-okban dolgozókra, ne a felső-vezetésre – megfizetni.

Felvásárlás
Az Apple, ahogy mi is sokszor megírtuk, csak ül a temérdek pénzén. Sehol egy nagyobb felvásárlás. A 2014-es három milliárdos Beats messze elmarad attól, amire az Apple képes lenne. Ha az innováció döcög, akkor a felvásárlás járható út. 257 milliárd van erre. Ahelyett, hogy előbb-utóbb osztalékká lesz a részvényesek követelése nyomán, talán egy apró kockázatot kellene végre bevállalni. A részvényesek azt akarják, hogy a pénz pénzt termeljen, ne álljon a polcon. Ha az Apple nem használja, elveszik tőle.

(E kedves sorokat a Fortune hírelevelében írta meg Verne Kopytoff.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése