2018. május 14., hétfő

"Hátulról sokkal jobban néz ki az új számítógépünk"

Steve Jobs mondta ezt még 1998-ban, amikor májusban – érted, húsz éve – bemutatták az új számítógépet, az iMacet.


Newsweek fotó, a képen Jobs ölében a Bondi Blue.

A nevet viszont nem Jobsnak köszönhetjük. Máig tartó vita, hogy az "i" betű mit jelent, a legtöbb szavazatot az Internet-kapcsolat képesség kapja. A nevet az Apple akkori kreatív vezetője, Ken Segall javasolta. Igen, Ive is ott dolgozott, a dizájn az ő alkotása, de akkor még nem ő vezette a kreatív részleget. Jobs a "MacMan" nevet favorizálta, de Segall kitartott. És Jobs a rá jellemző módon egy nap arra ébredt, hogy ő mindig is az iMac nevet akarta. Ez a Steve féle különleges torzító tükör.

Amikor az Apple valóban forradalmat vezetett

Az első sokkot az okozta, hogy az új iMacnek nem volt floppy-drive-ja. Az Apple jól ismerte fel, hogy a floppy halott, a játékok és szoftverek CD-n kaphatók – mert szépen meghíztak. Ez akkor már a levegőben volt, az kevésbé, hogy az Internet ennyire meghatározó lesz, hogy nem csak emaileket, de fájlokat is fogunk küldeni. A web is csak éledezett, itthon az Internetto volt a portál, amit Netscape böngészővel néztünk, ha sikerült modemmel betárcsázni. Májusban 33,6Kbps modemmel jelentették be, de mire augusztusban kapható lett, már 56Kbps modemmel szállították.

Pogácsa egér – ami nem jött be
A Mac új egeret is kapott. Az egér hamar vidámság tárgya lett, mert egyáltalán nem simult kézbe, így nehezen volt használható. Itthon hetek alatt elnyerte a "pogácsa" gúnynevet. A dizájn ismét diadalmaskodott a cél felett. Ám ez a malőr sem tudta megakadályozni az iMac diadalútját.
A gép alakja szöges ellentéte volt a számítógép gyártók téglatest gépeinek, a színesség a többiek bézs világától, hogy a nem informatikusok is rácuppantak. A hátsó (képen kék) rész áttetsző volt, így lehetett látni a "Hardvert"! A szín nem csak az egéren, hanem az új billentyűzeten is megjelent.

Az új iMacet G3-as processzor hajtotta. A memória 384GB volt, a merevlemez 4GB(!). A kijelző 15-inches, 1024x768 képpont felbontással. A modemet már említettük, de volt még valami (mmm), két 12Mbps USB port is újdonság volt a személyi számítógép világban. Ehhez csatlakozott a billentyűzet és a "pogácsa" egér. A gép 1299 USD-be került anno.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése