2018. május 28., hétfő

Honnan tudom, hogy a kapott mail hamis, megtévesztő és romba döntő?

A GDPR miatt, okán és ürügyén mindenki több levelet kapott a szokottnál, mi legalábbis vagy dupla annyit. És ezek között ismét megbújt jó pár ál-levél, fake-mail. Amit nem az, aminek látszik. Adatvadász. Vagy még gonoszabb szándékú. Honnan ismerszik meg az ilyen mail? Ezt mutatom most meg!


Rutinosak egyből látják, hogy itt valami nem okés, nincs logó, elsőre nem derül ki, hogy kitől is jön a levél. De nézzük a hivatkozásokat, linkeket, mert ezek nem tudnak hazudni. Az egeret toljuk sorra rá a hivatkozásokra, de soha, de soha ne kattintsunk – hiszen ez a küldő célja.
  1. Oké, itt a feladó neve melletti kis legördülő menüt jelző nyílra kattintani kell – de ez a kivétel. Az első, szürke sor mutatja, ki küldte a levelet. És itt már elbukott a küldő, mert az alfagomma.it oldalhoz semmi közünk. A nagyon ügyes hamis mailesek ezt meg tudják bundázni, ezért – bár tudjuk, hogy ezt a mailt pillanatokon belül kukázzuk – nézzük tovább a linkeket!
  2. A rátolt egér hatására látjuk, hogy a link hova vinne. A "mailto:" hatására a levelező alkalmazás, a Mail nyílna meg és írnék magamnak egy levelet. Ez a link ártatlan, de nekünk elég egy hamis link, hogy a levelet elfelejtsük!
  3. A "3"-as link ismét mutatja, ez a levél hamis. Ha rákattintanánk, akkor egy Wordpress alapú weblapot nyitnánk meg, a neve alapján Tanzánia Hangját – ami bármi lehet. És amire nem vagyok és leszek kíváncsi. Pár hete írták, hogy a Wordpress alá rejtenek Bitcoin és egyéb kriptovaluta bányász modulokat, amelyek jól leszívják a Mac erőforrását. Szóval nem kattintunk. (Azt tudtad, hogy Tanzánia Tanganyika és Nyaszaföld egyesüléséből jött létre 1964-ben, amikor csatlakozott hozzájuk Zanzibár. Amely felett sokáig Omán szultánja uralkodott.)
  4. Innen már ismétlés, de ez a tudás anyja. Ez a link okés, ez egy mail magamnak, mint a "2"-es.
  5. Ez egy rendes hivatkozás a mac.com szájtra, ami átvisz az apple.com oldalra.
  6. Ez ismét bukta, pont úgy, ahogy a "3"-as volt. Ez a célja a levél küldőjének, hogy ide kattints. De a világért ne!
  7. És ismét egy ártatlan link. A Mac rajongók persze a címből azonnal látják, ez a mail nem az Apple-től jött.

És még egy jó tanács: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a levél nekünk szól, inkább ne kattintsunk rá. Kattintás nélkül olvasni szabad. Linket ellenőrizni bölcs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése