2018. május 23., szerda

Tavaszi nagytakarítás a Macen 1-6/12

Sohasem késő, és mindig van fontosabb. De azért itt az ideje, hogy kicsit rendbe tegyük a Macet, ami életünk értelme, csúcsa és mindene, ami nélkül a nap kel fel és nem nyugodhat le. A gondos gazda időről-időre elvégzi az itt leírtakat, így az ő Macje sem "lassul be". Lássuk!

Az Alma menü > Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok ablakban mi vagyunk kiválasztva és a jobb oldalon az Indítóelemekre kattintottunk. A listán látható szoftverek indulnak el akkor, amikor bejelentkezünk a Macre. Nem, ne pakoljuk ide be a Mailt, a Naptárt, a Wordöt, az Excelt azzal a felkiáltással, hogy úgy is használom! Sőt! Ha itt lenne, akkor vegyük ki őket! Minél kevesebb elem legyen itt! Az iTunesHelpertől hiába szabadulsz meg, ha elindítod az iTunest, az ide visszapakolja ezt a segédprogramot.
Ha viszont olyasmit találsz, amiről nem tudod, hogy mi célt szolgál, akkor bizony az a legjobb, ha eltávolítod és szakemberhez fordulsz – persze megjegyezve, hogy mit találtál.

Ha az Internet elérésed nem túl acélos, vagy épp forgalom alapján fizetsz, akkor érdemes kikapcsolni az Íróasztal és a Dokumentum mappa automatikus iCloud Drive-ba mentését. Magánvéleményem szerint hiba bekapcsolni, kivéve akkor, ha élünk-halunk azért az opcióért, hogy az összes Macünkön ugyanazt lássuk az Íróasztalon és a Dokumentumok mappában. Hol tudom kikapcsolni? Alma menü > Rendszerbeállítások > iCloud > iCloud drive > Dokumentumok és a többi látható a képen.
Figyelem! Ha bekapcsolod az iCloud drive opciót, akkor az Apple automatikusan az összes alkalmazás számára az iCloudot választja a fájlok tárolási helyének. Amikor lekapcsolod az iCloud szolgáltatást, akkor felajánlja, hogy a Macre lemásolja a felhőben tartott fájlokat. Aki sok fájlt tart(ott) fent, annak sokáig tart a letöltés.

A Mac képes a háttértájának és memóriájának titkosítására is. Ehhez az Alma menü > Rendszerbeállítások > Biztonság és adatvédelem > FileVault ablakáig kell eljutni. Az ablak lakattal védett (bal alsó sarok), ezt a Macre belépéskor használt jelszóval oldhatjuk fel. Amikor jó pár éve az állami szakszolgálat pár munkatársának tartottunk Mac használati képzést, akkor tanultuk meg, ha államtitkot képező dolgot tartunk a Macen, akkor használjuk. Egy más eset kapcsán pedig kiderült, hogy egy elfelejtett jelszavas 256GB-os SSD-ről a Kürt kb. félmillió forintért mondja meg, hogy vissza tudja-e állítani az adatokat (nem állítja, csak vizsgálja ennyiért). Ennek fényében minden Mac használó nagykorú, önálló döntést tud hozni.

Magam erre nem gondoltam, de teljesen jogos. A Mac elkápráztat – szó szerint – számos apró animációval (ablak Dockba csúsztatása, egyáltalán: ablakok megjelenése és eltűnése). Ezeket lehet lekapcsolni, mert bár szemnek kellemesek, de erőforrás-vámpírok. Ismét az Alma menü > Rendszerbeállítások az indulás, aztán Kisegítő lehetőségek > Kijelző (jobbra) és a képen pirossal jelölt opciót kell bekapcsolni.

Az erőforrással takarékoskodhatunk úgy is, ha a Spotlight keresőt megfosztjuk pár feladattól. A Spotlight éjjel-nappal, a gép első bekapcsolása óta dolgozik. Folyamatosan figyeli, hol melyik bájt változik. Minden módosítást lekövet, hogy amikor keresünk, akkor ne hat perces pörgő strandlabdát kapjunk, hanem az első billentyű leütése után azonnal találatokat. Ha a lista pár elemének figyelését nem kérjük a Spotlighttól, akkor az kevesebbet fog dolgozni. De kevesebbet is talál.

Ha így néz ki a böngésződ, akkor egyrészt a legjobb honlapot nézed éppen, másrészt a megnyitott fülek mind-mind zabálják a procit, memóriát. Amit nem használsz, azt zárd be. A böngészőt bezárni sem bűn, sőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése