2018. november 28., szerda

13 remek iOS alkalmazás

A Life magazin nem csak a szerinte legjobbnak vélt Maces alkalmazásokat szedte listába, de megtette ezt az iOS alkalmazásokkal is. Átnéztük, adatokkal kiegészítettük és rövid leírással blogbejegyzéssé formáltuk ama listát.


Jelmagyarázat az alcímekhez: a programnevét az alkalmazás fejlesztő honlapjára linkeltem. Az árakat forintban adtam meg, az ár a november 22-i ár, tehát változhat. Az árat követő szám mutatja, hogy hány ember értékelte az amerikai App Store-ban az adott alkalmazást. Azért az amerikai számot vettem figyelembe, mert statisztikailag az mutat értékeléshez kellő számosságot. Mindig érdemes elolvasni a szöveges véleményeket, de ezt már a magyar App Store-ban. Az olvasás mellett figyeljünk a vélemény megírásának dátumára is, meglehet, hogy azt, amit egy éve panaszolt valaki, azóta a fejlesztők már megoldották. (És Murphy szerint minden egyes hibát két másikkal váltottak ki.) Az utolsó szám a csillagos értékelés, öt a maximum.

Tevékenység segítség: Things 3 :: 3 490 Ft :: 6,1k :: 4,8
Macen is a Things nyert, így abszolút győztesnek is kikiálthatjuk, a felhasználók is egyetérthetnek a szerkesztőség szavazásával. A napi tennivalónkat agyunk helyett a mesterséges intelligenciára bízók így az iPhone-jukat vagy iPadjüket menedzser-naptárrá változtathatják. Az iOS Emlékeztető (Reminders) programhoz képest a strukturált feladat felépítés az előnye, egy nagyobb feladat rész feladatokra bontható.

Írás: Scrivener :: 6 990 Ft :: 1,2k :: 4,6
A Thingshez hasonlóan ez az alkalmazás is Macen is nyertes. A Scriver nem fapados szövegszerkesztő, inkább olyan összetett dokumentum gondozására készült, mint egy kisregény vagy szakértői jelentés – ez utóbbinak szigorú formai elrendezését támogatja az alkalmazás. Az iPades-ceruzás használatot még el tudom képzelni, az iPhone-ost kevésbé, de próba-szerencse.

Levelezés: Spark :: ingyenes :: 22,8k :: 4,7
A Spark evidensen mindent tud, amit egy levelező szoftvertől elvárunk, van Maces verziója is (de a szerkesztők a Canary Mailt jobbnak találták). A Spark érdekes és hasznosnak tűnő képessége, hogy csapat verzióban a levelet kommentelhetjük, mintha csetelnénk. Ez sokkal jobbnak tűnik, mint a szét cc-zett levelek, a re-re-re-válasz-válasz áttekinthetetlen threadek, levelezési szálak.

Fénykép-szerkesztés: Affinity Photo :: 13,99 USD :: 529 :: 3,7
(A bejegyzés írásakor az iPadem nem volt kéznél, így nem sikerült magyar árat írnom, mea culpa, igyekszem nem elfelejteni cserélni.)
Meglepő győzelem ez, hiszen a véleményt formáló felhasználók nem találták kiugróan jónak az alkalmazást (3,7). Az is igaz, hogy a félezer szavazó is kevesebb a listán szereplő többi szoftvert minősítők számánál. Ennek oka, hogy az alkalmazás iPades és nem egy sör ára. Az Affinity szoftverek (Photo, Designer és Publisher) szép rendszert alkotnak, árban még mindig kedvezőbbek, mint sokkal többet tudó Photoshop, de még a kimondottan fényképek kezelésére szánt Lightroom áránál olcsóbban vásárolhatók meg.

Videó: Filmic Pro :: 5 490 Ft :: 535 :: 3,8
A Filmic többet tud, mint az iOS Kamera alkalmazása, így azoknak, akik nem csak nyomni akarják a gombot, hanem a felvétel részleteire – szín, kompozíció, vízszintesség... – is ügyelnek, azoknak ez kötelező, vagy ha nem is kötelező, de ajánlott. Másképp, aki vett Osmo-t vagy más mobil-stabilizátort, annak erőst ajánlott ez az alkalmazás. Az alkalmazás a film-vágást, -szerkesztést is támogatja. Magamat tesztelve azonos nyersanyagból ugyanazt a videót Macen nagyságrenddel gyorsabban rakom össze, mint iPaden, iPhone-on pedig annyival macerásabb, hogy igazán nem látom értelmét. Ismét nem arra gondolok, hogy felvételeket egymás mögé pakolunk, arra bármilyen program képes.
A Filmic a kategóriában ajánlott, ám alacsony pontszáma arra ösztönöz, hogy nézzünk körül az App Store-ban.

Fényképezés: Camera+ 2 :: 1090 Ft :: 167 :: 4,1
Hasonlóan az előző ajánláshoz, a Camera+ valóban azoknak ajánlott, akiknek az Apple iOS Kamera alkalmazása "kevés", többet szeretnének. Jelezzük, a hardver ugyanaz, tehát bármit is állít ez vagy bármelyik alkalmazás is, a tudást csak szoftveresen éri el. A képek feldolgozását is ígéri ez az app, és az ígéretét meg is tartja. Jelezzük, az Apple csak arra figyel, hogy a saját alkalmazásai egymásba ágyazottan működjenek, például a képek automatikus szinkronizációjának kivételezett alkalmazása a Fotók. Persze érdemes szétnézni az almáskert kerítésén túl is, ott is nő virág!

Zene: GarageBand :: ingyen :: 19,7k :: 4,0
Úgy tűnik, hogy amíg a kép- és film-készítésnél az Apple számos kihívóval néz szembe, addig a Garageband egyeduralkodó a zenében. Van, aki emlékszik még az iPhone-zenekarokra? Ha nem: akkor klikk!

Ötletelő: OmniOutliner 3 :: ingyen, majd jó pár ezer forint :: 57 :: 4,2
Kezdjük az elején, az Omni-szoftverből is számos létezik, ez most az alap Mac alkalmazások közül ez Emlékeztetőre (Reminders) hajaz. Az alkalmazás próbaverziója ingyenes, de utána fizetőssé válik, a Pro tizenezer forintba kerül és még van további megvásárolható kiegészítő. Az OmniOutliner aránylag jó értékelést kapott, de nagyon kis számú felhasználótól – és ez utóbbi késztethet arra, hogy mindenképp a próba változattal kezdjem a használatot, ha. Ahogy a többi Omni-szoftvernek, így az Outlinernek is van Maces változata.

Jegyzetelő: Whink :: 1790 Ft :: 43 :: 4,1
Igen, a Whink az nem Wink. Magyarázom a bizonyítványom: a mindenre van egy app és a több millió app van már következménye, hogy ha az ember elgépel egy betűt, akkor is talál alkalmazást.
Ez a helyes ikon! Az alkalmazás tényleg jegyzetelésre hivatott, akár billentyűzetről, akár diktálva, akár tollal. És persze lehet annotálni (bekarikázni az ábrán, hogy mit kell javítani), korrektúra jelekkel megszórni doksit. A megosztás alap.

Kreatív: Affinity Designer :: ÁR :: 235 :: 4,1
Csak ismételni tudom, amit az Affinity Photo kapcsán feljebb írtam. Egyébként szerintem nagyon jó, hogy vannak olyan cégek, akik nem nyugodtak bele az Adobe mindenhatóságába, és fejlesztenek Photoshop, Lightroom vagy akár Illustrator kihívókat. Ezt teszi az Affinity is, a Corel is, hogy csak a két, talán legismertebbet említsem. Az számunkra, felhasználók számára külön bónusz, hogy a kihívók árai rendre jóval kedvezőbbek, mint a piacvezetőé.

PDF beolvasó: Scanbot 7 :: ingyenes :: 11,1k :: 4,8
Ez a kategória megnevezés egy tévedés. A legjobb iOS scanner alkalmazás lenne az igazi. Valójában nem is csak szkennelés, hanem a lefotózott kép felismerése és értelmezése, ha csak alapfokon is. QR kódot fotóztál? Ez az app felismeri és megmutatja a QR tartalmát – ami lehet akár névjegy is, szinte bármi, nem csak webhivatkozás. Vonalkódot fotóztál? Felismeri – legalábbis a honlapjuk szerint, a Spar kódjait nem, ám ez utóbbi nem lep meg, csak szomorít. Azt is állítják, hogy csekket is értelmez az app, nekem ez hol sikerült, hol nem. Ha igen, akkor megkaptam szövegesen a csekk adatait - kezdő lépésnek ez sem rossz.
Amiben ez az app profi – de ezzel nem áll egyedül –, hogy az asztalra dobott fényképet, doksit úgy olvas be, hogy szépen téglalap alakúvá alakít: mintha szkenneltük volna.
A számla beolvasás és szöveggé alakítás is nagyon jó, bár. Nem egy alkalmazás segít a személyes pénzügyek kezelésében. Ezek rákfenéje, hogy a számlákat kézzel kell bevinni. Ó, ha a Spar és az összes többi számlán lenne QR vagy más kód, amit klikk! lefotózok, és az appban a szappan és tonhal konzerv ára, egyből a kiadásokban.

Naptár: Fantastical 2 :: 699 Ft :: 1,5k :: 4,3
A Macen is nyertes naptár alkalmazás iOS verziója. Úgy gondolom, aki Macen használja, annak kötelező az iOS verzió is. Ahogy a Maces alkalmazások sorolásánál említettük, a legnagyobb bónusz, hogy nem csak a saját időnket tudjuk kényelmesen kezelni, hanem másokét is, legyenek ők családtagjaink vagy munkatársaink. Igen, lehet a Maces Naptárral is, csak épp nem szeretném, mert macerásabb, botladozóbb, körülményesebb.

Podcasting: Anchor :: ingyenes :: 16,5k :: 4,8
A Kürt Akadémia Net-works képzésén tanultam meg: "nem én vagyok a célcsoport", azaz nem az a mérvadó a legtöbb esetben, hogy nekem mennyire áll kézre, mennyire hasznos egy alkalmazás, egy megoldás, mennyire tetszik egy hirdetés. Hanem a célcsoportnak kell, hogy fontos legyen.
Ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam, hogy lehet az Anchor segítségével iPhone-on podcastot készíteni. Podcastot vagy négy éven át készítettem, bár már nincs nyoma az iTMS-ben. Akkor Macen GarageBandet, néha iMovie-t, QuickTime-ot és Photoshopot is használtam. Elolvasva, megnézve az Anchort – igen, így is lehet.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a Spark jó, sajnos szűrőt nem lehet beállítani benne, ill. ha egy korábbi (gmail) szűrő mappába teszi az érkező levelet, nem küld róla értesítést !

Megjegyzés küldése