2018. november 12., hétfő

13 remek Maces alkalmazás

Az iLife magazin szerint a Maces alkalmazások közül az adott területen a következőek a legjobbak. Természetesen ízlések és pofonok.

Tevékenység segítség :: Things 3

A Things 3-at találta a magazin az év ToDo alkalmazásának. A ToDo a tennivalók rendszerezését jelenti, a Things afféle személyes feladatkezelő. Az Apple-ös Emlékeztetőnél (Reminders) annyival tudd többet, hogy egy feladatot rész feladatokra lehet bontani – vendégség: bevásárlás, főzés, mosogatás –, láthatjuk, hogy haladunk. Ez jó! Ébresztő Apple! Evidensen van iOS verzió is, adatszinkronizációval. Ez az alkalmazás személyes feladatkezelő (task-manager), egyéni használatra. Az alkalmazás ára 17 990 forint, magyarul nem beszél, de innen ingyenes próbaverzió is letölthető!

Írás :: Scrivener 3

Az Íródeák 3 lett a legjobb irodalmi mű létrehozó alkalmazás – tehát nem szövegszerkesztő, annál jóval több. Az eredményt számos hazai blog bejegyzés is igazolja: "Scrivener, a regényíró szoftver", "Szövegszerkesztők íróembereknek: miért a Scrivener vagy az Ulysses a legjobb választás?", "Regényíró szoftverek és társaik" vagy "Scrivener 3: tökéletes digitális íróeszköz" – és ezzel fel is mentettem magam a szoftver rövid ismertetése alól. Az alkalmazást az "Irodalom és tejeskávé" nevű vállalkozás fejleszti :). A szoftver ára 45 USD és innen tölthető le, aki szereti kipróbálni előbb a szoftvert, az pedig itt találja a demo-verziót.

Levelezés :: Canary Mail 2

Ennek a levelezés-kezelő alkalmazásnak a legfontosabb képessége az emailek titkosíthatósága. A feladó és a címzett között a teljes útvonalon titkosított tartalommal utaznak a levelek, a mi Macünk kódolja, a fogadóé dekódolja – azért ettől még ne higgyük magunkat FBI, CIA, FTC vagy bármely más három betűs ügynökség szakemberének, arról nem is szólva, hogy ha csak passzióból használunk titkosított tartalmú üzeneteket, az adott esetben épp ébreszti a gyanút. A Kanáriról többet itt olvashatsz és az App Store-ból töltheted le 6 990 forintért. Bónuszként eláruljuk, hogy a Kanári szigetek a nevét nem a madárról, hanem kutyákról nyerte, az eb latinul: Canis lupus familiaris.

Fénykép-szerkesztés :: Luminar 2018

A legjobb fénykép-szerkesztő címet ez az általam soha sem hallott nevű alkalmazás nyerte. A nem hallásnak az is az oka, hogy az én képességeimnek a Fotók bőven megfelel (igen, itt tartok), a Lightroom már sok lenne. A Luminar leírása alapján nagyon hasonlatos a többi fénykép-szerkesztő, -kezelő, -feldolgozó alkalmazáshoz, például a talán ismertebb Affinity Photo-hoz vagy Pixelmatorhoz. Elvárásunknak megfelelően van ingyenes próba lehetőség, mielőtt 59€-ért (átmenetileg 69€ helyett) megvásárolnánk ezt az alkalmazást.

Videó :: Final Cut Pro

Az Apple profi videó-vágó, -szerkesztő alkalmazása, amelynek használatát oktatjuk is. Aki az iMovie-t használja, és azt már elég szűknek találja, bátran váltson FCP-re, otthon lesz. Kicsit az Apple felé hajlónak tűnik az FCP választása, gyakorló vágók szerint is nehéz eldönteni, hogy az FCP vagy az Adobe Premiere a jobb.

Kijelző-rögzítő :: Screenflow 8

Jóval több, mint kijelző-rögzítő alkalmazás a Screenflow, valójában egy komplett videó-készítő, -szerkesztő alkalmazás-csomag egyik belépő szoftvere. Az ára 129 dollár is jelzi ezt. (Még szép – gonoszkodott közbe a Gonosz Almalap –, a kijelző teljes vagy részterületének felvétele a macOS része régóta.) Akit érdekel, ide kattintson!

Zene :: Logic Pro X

A zenei kategóriát is egy Apple alkalmazás nyerte. Tőlem a zenei-szerkesztés fényévekre, ezért ennél többet írnom kockázatos volna.

Fájlkezelés :: Forklift 3

"Eredetileg csak valami komoly, jól csengô nevet szerettünk volna, aztán beugrott, hogy OS X környezetben minden fájlhoz tartozhat egy resource fork, amit egy normális fájlkezelô átmásol a fájlokkal együtt. Így lett Forklift. Jól megideologizáltuk, meg vicces is a targoncás design." – írtuk az Almalap 2007. májusi számában (ami elveszett a neten :( ). A lassan fejlődő fájlkezelő alkalmazás (1.5, 2007) viszont a jelek szerint a legjobb lett kategóriájában. Gratulálunk! A szoftvernek van próba verziója is.

Rendszer támogatás :: Bartender 3

A legjobb operációs rendszer tudás javító, bővítő alkalmazás címet elnyerő Bartender a Mac menüsorának jobb szélét szabja testre, képre, alakítja át, rejti el és fedi fel. Személy szerint soha sem használnám, ennek oka, hogy igyekszem a menübe beépülő ikonok számár minimalizálni, amire nincs szükségem, azt nem is rakom ki (nem használok Bluetootht, nincs is fent a Bluetooth ikon, és így tovább). De aki szereti, annak a Bartender a haverja. Megismerésére négy hét van, eddig él az ingyenes verzió, aki e bejegyzés írása pillanatában rendelte volna meg, az 4 511,03 Ft-t fizetett volna. Szmájli on!

Arhíválás :: Carbon Copy Cloner

A legjobb adatmentő alkalmazás címet nyerte el a Carbon Copy Cloner (CCC). A CCC-vel meghatározhatjuk, hogy mikor, mit és hova mentünk, archiválunk. A CCC több lehetőséget ad a mentési folyamat kezelésére, mint a macOS részét képező Time Machine. Én Time Machine hívő vagyok és pont. Úgy gondolom, hogyha a Time Machine használható – nincs érv ellene, technikailag, informatikai szempontból megoldás –, akkor azt kell használni. Nagyon meggondolnám, hogy mást válasszak adataim mentésére, biztonságban tartására egyedi Mac, vagy 5-10 fős cég esetén. A CCC 30 napos próbaidőszak után 12 449,71 forintért (írás napi összeg) vásárolható meg.

Virtualizáció :: Parallels Desktop 13

Mindig gondoljunk azokra, akik most ismerkednek a Macintosh világával, a Parallels Desktop az az alkalmazás, amivel ablakot nyithatunk a Macen a Windowsnak. A Windows telepítéséhez a Parallels Desktopon kívül legális Windowsra is szükségünk van. Ha mindent feltelepítettünk, akkor a Windows és az összes Windows alá telepített alkalmazás elérhető pont úgy, ahogy a Finder vagy a Safari. Mivel a Parallels és a Windows sok helyet foglal, így gondoljuk át, tényleg szükséges-e a virtuális Windows használata.

Naptár: Fantastical 2

Magas elvárásinknak megfelelően ennek az alkalmazásnak is van próba verziója, mielőtt megvennénk 17 990 forintért. Az Apple Naptár (iCal, Calendar) alkalmazása személyes időbeosztás menedzselésére tökéletes, a Fantastical sem kínál többet. Ám ha ráébredünk, hogy mások idejével is szeretnénk gazdálkodni – látni, ne adj isten, beosztani –, akkor, sajnos, ez az alkalmazás – leírása szerint – jobb. És ez szerintem kevésbé a Fantastical dicsérete, mint az Apple szégyene.

Személyes pénzügyek: Quicken

A Quicken az Államokban lakó számára több, mint a kiadásainak és bevételeinek követésére alkalmas szoftver. A Quicken segít az egyetemi tanulás előtakarékosság kezelésében, épp úgy, ahogy majd a nyugdíj-tervezésben. Követhetjük részvény-porfóliónkat. Direkt kapcsolatban lehetünk bankunkkal, nem kell külön akrobatika a kártyás vásárlások követésére (bank > lekér > értelmezhetetlen formátumot átalakít > kimásol > Excelbe, Numbersbe, valamibe beilleszt). És elkészíti az adóbevallásokat is.
Sokszor írtam, írtunk már a Quickenről, hogy kellene egy ilyen itthon is. Van is számos kísérlet, de valahogy egyik sem az igazi. A honosított alkalmazások pedig döcögnek, macerásak. Fejlesztők számára írom: a pénztári blokk felismerés remek fícsör.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése