2020. november 18., szerda

Az összehasonlító eredmények azt mutatják, hogy az Apple M1 minden Intel-alapú MacBook Pro-t megver

Ez a bejegyzés mélyebb a szokásosnál, de kell. Az M1 processzorra épül az Apple követlező évtizede és nem mindegy, hogy sírós vagy nevetős időszaknak nézünk elébe. Az itt lefordított teszt (írta: Joel Hruska) nem az M1-es Macintosh számítógépet vettette össze az Inteles Mackel vagy Inteles PC-vel, vagy AMD-s pécével, hanem csak a processzort. Mintha autó motorokat hasonlítanánk össze, ami fontos, de hogy mit fog tudni az autó, azt csak sejteti. Az Apple új M1 chipje biztató jeleket mutat, az első tesztek nem találak rajta gyenge pontot. Puskaport szárazon tartjuk, a puding próbája az evés – ennyit az angol szólás-mondásokról.
Az Apple alig egy hete mutatta be a saját processzorát, az M1-t, amely az új MacBook Air és MacBook Pro motorja lett. Az új chip benchmark eredményei már csordogálnak. Bár ezek a kezdeti tesztek előzetesek, mégis nagyon pozitív képet festenek az Apple új CPU-járól, de, mi tudjuk, minden tesztet fenntartással kezelünk, és nem hiszük annak vakon, amit a neten olvasunk.
Az Apple M1 a Geekbench 5 mérésben 1687 (egyszálas) és 7433 (többszálas) pontszámot ért el. Összehasonlításképpen, a szintén Apple fejlesztette, iPhone-t hajtó A14 esetén a két szám: 1598 és 3995. A többszálas teljesítmény eltérésnek több oka van. Köszönhető annak, hogy az M1-ben több mag van, a magasabb órajelnek. Az iPhone CPU teljesítményét kicsit vagy nagyon, de fojtani kell az energiafogyasztás miatt, az M1-nél ez sokkal kevésbé szempont.
Az eredményeket érdemes összevetni a piacon meglévő Intel és AMD processzorokéval. Mint mindig, óvatosságra intünk, amikor a szintetikus teszteket a valós teljesítményre extrapoláljuk (ez annyira szép, hogy nem bírtam kihagyni), magyarul más a laborkörülmény és más a valódi használat. A mérések a processzorokra vonatkoznak, nem a számítógépre.
A top 16 hüvelykes MacBook Pro Intel Core i9-9980HK-val, 8C(ore)/16T(hread) CPU-t 2,4 GHz-es órajellel szerelt proesszorú. A CPU mért teljesítménye 1149 és 7329 Geekbench 5-ben. Ez egy régebbi, 14 nm-es processzor. Az Intel jelenleg nem szállít nyolcmagos Ice Lake mobil CPU-t, de az Apple az Intel négymagos, ICL-es Core i7-1068NG7-et is használja. Ennek a chipnek az eredménye 1352 és 4914. A számokat a fenti grafikonon láthatod!
Részvizsgálati eredmények
Az Apple M1 szinte minden egyszálas résztesztet megnyer az Intel Core i9-9980HK-val szemben, de nem egyenlő mértékben. Bizonyos esetekben a különbség kicsi: a szövegtömörítésben az M1 1292 pontot kapott, míg a 9980HK 1177-et. A Gauss-féle elmosódás-, arc- és horizont-észlelési tesztek drámai módon kedveznek az M1-nek, csakúgy, mint a sugárkövetési teszt.
Az Apple M1 – Intel Core i9-9980HK – AMD 4800U egyszállas összemérése a következő eredményeket adta (az egyes értékek az előző sorrendnek megfelelően):
Arcfelismerés 2209, 750, 1318.
N-test fizikai teszt: 1769, 1218, 936.
Gépi tanulás: 1169, 1332, 965.

Többszál vs. egyszál
A többszálas tesztek némi különbséget mutatnak az egyszálas adatokhoz képest. Az egyszálas tesztben az M1 szinte végig verte az Intelt és az AMD-t. A többszálas tesztben sokkal inkább volt harc. Az M1 megnyerte az AES-XTS tömörítést, de elvesztette a szövegtömörítést. Az AMD nyerte a képtömörítési tesztet és szűken a PDF-renderelést. Az M1 mindkét x86-os versenytárs felett dialmaskodott szövegmegjelenítésben. Az Intel kamera teljesítménye épp hogy csak magasabb volt, mint az AMD vagy az Apple-é, de merev test fizikai tesztet erősen megnyerte. Az Intel a gépi tanulási tesztben azonban szörnyű, az Apple nyeri ezt a tesztet. Sajnos a cikk nem adta meg az AMD adatokat, így csak az Apple és az Intel számait tudtam grafikonra tenni. És ismétlésként, az ember hibázhat, a procik nem, szóval fenntartással kezeljünk minden tesztet.
A Geekbench 5 nem valós viszonyítási alap, várunk a valós tesztekre, mielőtt következtetéseket vonnánk le. De ezek az eredményekről nem tártak fel gyenge pontot az architektúrán, nincs olyan probléma, amelyet az AMD vagy az Intel azonnal kihasználhatna.
A „gyorsabb” tág kontextus szerinti jelentéssel bír, a Core i9-9980HK meghaladja az M1-et a szövegtömörítés, a képtömörítés, az SQLite, a PDF-megjelenítés, a Clang, az N-test fizika, a merev testfizika és a HDR részvizsgálat terén. Még az olyan méréseknél is, amelyek az Apple M1-et kivételesen jó megvilágításba helyezik, vannak különálló és sajátos terhelések, ahol a Core i9-9980HK nem csak versenyképes, hanem elég nagy különbséggel győzedelmeskedik.
Ugyanezen okból azonban az Apple ezen ostoba állításon túlmutató marketingje nem engedheti meg, hogy bárki figyelmen kívül hagyja ezt a chipet. Ez jelenti az x86-os dominancia leghatásosabb fenyegetését, amelyet egész karrierem során láttam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése