2020. november 30., hétfő

Előhívott film digitalizálás iOS alkalmazással

Sokan használják ki a kényszerű otthonba zártságot régi fényképek bedigitalizálására. Most azoknak adunk ötletet, akik előhívott filmmel néznek szembe. A digitális kor előtt 24-36 képkockás filmekre exponáltunk, majd drága pénzért előhivattuk a filmet, bejelöltük a jó kockákat és azokról kértünk papír eredetit. Ma meg nyomjuk a gombot - de az egy másik történet. Tehát: Filmbox.
Számtalan hasonló alkalmazás létezik, ezt én ugyan nem, de három ismerősöm is használja, az egyikük vagy fél tucat közül választotta ezt. (Gonosz Almalap: madarat tolláról, ember barátjáról...)
A bedigitalizálandó filmet érdemes hátulról jól megvilágított felületre helyezni. Ha hirtelen más nem jut eszedbe, akkor egy kijelző fehér háttérrel tökéletes. Nagyon közel kell tartani az alkalmazást futtató eszközt és katt! Az ingyenes verzió nem sok beépített szépítési lehetőséget kínál, akinek van erre bejáratott alkalmazása, annak érdemes a bedigitalizált diát ott rendbetenni – bár az eredeti az igazi, és a módosított kép egyes vélemények szerint már hamisítvány, "Photoshop". Ha fizetünk az alkalmazás használatáért, akkor a bedigitalizált anyagot appon belül tudjuk feljavítani.
Ami bosszantó lehet, hogy 3-4 megapixeles képeket készít az alkalmazás, ebből papírkép nem lesz. De a legtöbb esetben nem is ez a cél, hanem az emlékek megmentése, megőrzése, a kapott minőség netre pedig tökéletes. Bár nem az alkalmazás használatához tartozik, de érdemes a képeket feliratozni. Nem a képre ráírva, hanem a képeket kezelő alkalmazás segítségével, a Fotókban például a "Descreption" mezőben. Mi még emlékszünk – tényleg? – arra, hogy a kép hol készült – ugye nincsenek GPS adatok – és arra is, hogy kik vannak a képen – arcfelismerés ugyan használható, de egyszer csak fel kell oldani azt is –, ahogy arra is emlékezhetünk, hogy mikor is készült a kép – mert ugye, a kép metaadatában ez sem lesz meg. Amíg hozzá nem adjuk.



"Filléres emlékeim oly drágák nekem
Kidobni őket nincs erőm, s mind értéktelen
Filléres emlékeim oly drágák nekem
Ők tudják, mennyit ér az életem."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése