2020. december 7., hétfő

Arcot a nevekhez! Mac Messages / Üzenetek

A Mac alkalmazásai egymás tudását is használják, mi meg a Macet. Az Üzenetek/Messages (tudod, kék sms) csak akkor mutatja a másik fél arcát, ha vagy ő hozzáadta a fotóját, vagy mi tettük ezt meg vele a Kontaktjainkban. Igen, ez másodszorra is zizis, de azért nem annyira, hogy öt perc alatt meg ne értenénk. Az arc hozzáadás bónusza, hogy ha megtesszük és a Kontaktok iCloud szinkronizáltak, akkor már telefonáláskor is látni fogjuk az arcot, ha hív.
Hajni régi barát, de az arca helyett csak a monogramja látható. Ezen változtatni szeretnék!
Első lépés az előkészítésé, Hajni fotóját beteszem a Fotók (Photos) alkalmazásba, mert majd onnan tudom kiválasztani. (Miért? – kérdezte a Gonosz Almalap, majd meg is válaszolta: Csak.)
Apró trükk: a Fotókba betett képet Kedvenccé teszem, a fotó sarkában levő kis szívre kattintok. Így nem az összes képem közt kell majd Hajnit megtalálni, hanem csak a kedvencek közt. A képen már a Fotók alkalmazásban a Kedvenceim láthatók, a három közül szerintem aránylag gyorsan fogom megtalálni a Hajnisat. Megnyitom a Kontaktokat – névjegykártya gyűjtemény – és megkeresem Hajnit.
Az arc hiány miatt a monogramja látható, "BH", ha rá tolom az egeret, akkor jelenik meg az Edit felirat, rákattintva látom, honnan hajlandó az Apple arcot adni Hajninak.
De okos voltam, hogy bölcs előrelátásból betettem Hajni képét a Fotókba! És hogy Kedvenccé is tettem – szerintem ma már nem kell semmit sem csinálnom, jöhet az édes pihi! Azért még nem vagyok kész, kiválasztom a Hajnis képet.
Az egérrel, ujjunkkal a trackpaden tudjuk a képet úgy mozgatni, hogy a megfelelő része legyen a kerek kiválasztásban. Sőt, a kör alján rá is tudunk nagyítani a képre. Így jön a képbe Hajni. (A kép még filmre készült, és a készítése pillanatától életlen. Ez egész eddig a pillanatig nem tűnt fel, de most újra előkerestem és ... ez van.)
Elmentem Hajnit. Nagyon fontos, bezárom a Kontaktokat, ekkor tudja meg a többi alkalmazás, hogy Hajni arca többé nem "BH", hanem kép. Végletekig bizalmatlan lényem vezérel, amikor megnézem, hogy a nem ma volt párbeszédünkben megjelent-e Hajni arca.
Meg.

De mi lesz ezzel a képpel, ha Hajni maga ad képet magának a fent leírt módon? Tapasztalat alapján Hajni nyer.
És mitől függ, hogy iPhone-on híváskor olyan kis kerek kép látható, mint itt vagy teljes kijelzőnyi? Tapasztalat alapján attól függ, hogy Macen vagy iOS-en végzed el a kép hozzáadását. Macen kerek, iOS-en teljes lesz a kép. De nem mindig.
Azért is jó, hogy látjuk, hogy kivel beszélünk, csetelünk, mert a képet gyorsabban azonosítjuk, a három Barna Hajnit nem keverjük össze. Ha pedig többekkel csetelünk egy cset-folyamban, multicset, akkor a monogramok helyett az arcok sokkal követhetőbbé teszik a beszélgetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése