2020. december 11., péntek

Mac, tele van szótárral, lexikonnal!

A mostani monolitokkal1 teli világban hasznos tudni, hogy net-kapcsolatos Macünk alig használt alkalmazása, a Szótár, vagy negyven szótárhoz, lexikonhoz, szinonima-szótárhoz kínál hozzáférést. Persze ezek közül csak a száz nyelven2 beszélők (nyelv, kiművelt emberfő3) használhatják ki az összeset, melyeket hosszú, de még így sem mindent megmutatni képes ábránk igyekszik mutatni.
Szótárazás
A Szótárat két féle képp használhatjuk: direkt megnyitva keresünk benne. Ilyenkor csak a Szótár .- Beállításokban bejelölt szótárakban keres a Mac, ezért érdemes a beállítással kezdeni. Bár legtöbbször a "kevesebb több" elvet javaslom követni, most kivételesen azt javaslom, jelöljünk be mindent, amit értünk. A Wikipédia biztos, hogy magyarul dob találatot (pontosabban a macOS > Rendszerbeállításokban megadott nyelv szerint, de lehet váltani). A Wikipédiának számos klónja van, ez az "eredeti" Wiki. A Wikiben nincs mindenről szócikk, szócikket bárki írhat, de a szócikkeket ellenőrzik, a hülyeségeket kiszórják. Általában a nem kényes – nem napi politika, stb... – címszavak erősen megbízhatóak, azok különösen, amelyek bőségesen lábjegyzetezettek. A többi Szótárban elérhető eszközért feleljen a kiadója. Azért, mert a neten van, nem biztos hogy igaz, a kíváncsiság és a kétkedés visz előre és hátra.
Angolul beszélve, olvasva érdemes az összes angol szótárat bekapcsolni. Miért? Mert lesz olyan, ami az "apple" kérdésre az "apple" (plusz kiejtés) választ adja – ez ugye nagyon nem visz előre, ha nem tudjuk, mit is jelent az "apple" és ezért kaptuk elő a Szótárat? Ha valamelyik forrás rendszeresen olyan, mint a MSFT help-deskje4 (bár a Facebooké lenyomja azt is), akkor dobjuk ki a használt szótárak közül.

Szótárazás haladó szinten
Bármelyik alkalmazásban találkozunk egy szóval, ami vagy külföldiül van, vagy nem ismerős, akkor jelöljük ki a szót – duplán rákattintva gyorsabb a kijelölés. A ctrl-klikkel vagy másképp előhívott felugró menüben a "... defíniálása" (Lookup) parancsra megjelenik a Szótár találata a kérdezett szóra.


Négy betűs angol szavak meg a magyar csillagozás Ha olyan is használja a Macet, akinél szeretnénk elkerülni, hogy itt találja meg a "hófúvás" vagy bármi más jelentését, akkor a Rendszerbeállítások > Képernyőidő > Tartalom és adatvédelem alatt tudjuk bekapcsolni a Mac védő mechanizmusát. (Hogy én ezt nem itt kerestem volna magamtól, az is biztos.)


1 Arthur C. Clarke 2001. Űrodisszea regényének és az abból készült, Stanley Kubrick rendezte, talán még híresebb film egyik kulcs mondata: „Istenem, tele van csillagokkal!” A regényben kulcs szerepe van a mostanában szerte szét található "monolit"-nak nevezett téglatesteknek.
2 "Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik." (Széchenyi István, aki nagyon gazdagként egy éves jövedelmét adta az Akadémia megalapítására, máig követetlen példát mutatva.)
3 Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz- tartja a mondás.
4 A Microsoft segélyvonala annyira híres-hírhedt volt arról, hogy semmi értelmes tanácsot sem tudott adni, hogy elmémesedett, fogalommá vált. Manapság a Facebook hirdetők, letiltottak, panaszosok részesülnek hasonlóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése