2020. december 9., szerda

M1, M2, Msok – mikor vált a többi Mac Apple procira?

Bár az Apple "semmi sem szivárog ki" Steve Jobs alatt igazsága Tim Cook korszakában hatalmas lyukú szitává vált, pontos dátumok még nincsenek. Személy szerint tavaszig várnék* az M1 procis Mac vásárlásával, minél többet adnak el, annál többet tudunk jóságáról. Alapvetően az M1-es Macek remekeke, de. De az Adobe nem jelentette még be, hogy az összes alkalmazása üzembiztosan fut. A Windowsos környezet biztosítása – legyen ez bármilyen fura – sem teljesen megoldott, a Boot Camp ugye ment a levesebe...
Az Apple Mac prociját az ARM cégtől licencelt technológia alapján fejlesztette, az ARM-ot épp felvásárolja, ha tudja, az Nvidia. Az Apple a gyártással a Taiwan Semiconductor Manufacturing-ot bízta meg – érdekes lehet ez még akkor, ha az USA–Kína viszony barátságtalanabbá lesz politikai és ennek okán kereskedelmi szempontból, például Kína vidáman kitilthatja a tajvani alkatrészt is tartalmazó eszközöket Kínából... de ez már egy másik blog lenne.
Az M1 chip mobil-chip alapokra épül. Négy nagy teljesítményű magja segíti a számítás igényes feladatok elvégzését, ilyen a mozivágás, 3D valós idejű renderelés. Másik négy magot használ a chip, ha böngészünk, olvasunk – amikor a proci szinte bealszik, és majdhogynem áramot termel. Az M1 utód, a tervek szerint, 16 erő-magot és 4 maradjunk-ébren magot foglal magába, ez lesz majd az iMac, a dögös MacBook Pro chipje.
Az M2 jövő év második felére várható – és ismét, az első sorozatból én nem vásárolnék. Így, ennek ismeretében érdemes a Mac cserére készülni.


* Várnék, de a Macbook Airem (2015. tavaszi gép) aksija lassan megadja magát, már csak 1-2 órát bír táp nélkül.
Charge Information:
Charge Remaining (mAh): 3144
Full Charge Capacity (mAh): 4388
Health Information:
Cycle Count: 1090
Condition: Service Recommended

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése