2021. november 29., hétfő

iPad Files használat

Alapvetően a fájlmenedzselésre nem lenne szükség egy igazi felhasználó számára, hiszen azt sem kellene tudnunk, hogy mik is azok a fájlok meg könyvtárak meg mappák. Mert nekünk fényképeink vannak, meg doksijaink meg táblázataink. De amíg a szoftverfejlesztők még küzdenek a feladattal, megmutatjuk, hogy lehet a fájlokat menedzselni iPaden vagy iPhone-on. 

Felhők elérése

Az Oldalsáv (bal szürke csík) tején levő három kék pöttyre > Oldalsáv szerkesztése parancsot kiadva engedélyezhetjük a különböző felhő-tárhelyek elérését. A képen látható beállítás szerint az iPaden és az iCloud Drive-on levő fájlokat tudom kezelni az alkalmazással, a Dropboxomban levőket meg nem.

Fájl-nézet

Az iPaden is elérhetők a Macen megszokott mappa nézetek, az ikon–, a lista– és az oszlop-nézet. És természetesen adott mappa tartalmát név, méret... szerint sorba is rendezhetjük. Ezt szolgálja a képen is mutatott ikon jobbra fent.

Helyzetérzékeny menő

Egy fájl vagy könyvtárat ujjal lenyomva tartva jelenik meg a helyzetérzékeny menü. Kínzó kérdésekre itt találunk választ, ilyen kérdés: hogy lehet egyetlen fájlt megosztani másokkal. És a helyzetérzékeny menü választ ad.

Együttműködés Apple ID-s felhasználókkal

Az almáskerten belül kedvezmények élnek. A megosztás esetén azt is el tudjuk dönteni, hogy akit meghívunk egy fájlhoz vagy mappához, az csak nézhet vagy szerkeszthet is. A meghívó számtalan módon juthat el a címzetthez, címzettekhez.

És még szkennelni is lehet

Valamiért az Apple az iOS eszközök szkennelési tudását titkolja – persze könnyebb valamit lefotózni, mint több lépésben szkennelni. Pedig a szkennelésnél, ahogy a képen is látható, az asztalra dobott A4-es lap téglalappá alakítható. A szkennelés az Oldalsáv tetején látható három kék pötty alól indítható, ha elég magasra tartjuk a telefont, akkor automatikusan téglalaposítja a szkennelt tárgyat. Persze érdemes a szkennelendő bármi alá semleges hátteret tenni.

Szkennelés után

Szkennelés után még választhatunk, hogy színes, szürke-árnyalatos vagy fekete-fehér képre van-e szükségünk. Figyelve az olvashatóságra, mennyire eredetire van szükség, itt a fájlméretről döntünk. De hát, ugye, minket a fájl sem érdekel, nemhogy a mérete...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése