2021. november 15., hétfő

macOS frissítés előtt én ezeket teszem meg

tétre, befutóra. Köszönhetően az Apple felhasználóbarát hozzáállásának, szinte mindenki engedélyezi az operációs rendszer automatikus frissítését (Alma menü > Rendszerbeállítások > Szoftver frissítés > Haladó), így a Mac el is végzi a házi-feladatát. Elismerem, kényelmes, és sokaknak semmi gondot sem okoz az automatikus frissítés. Én csupán a frissítések keresését engedélyezem. A letöltést akkor engedélyezném automatikusan, ha asztali gépem lenne. Hordozható esetén a letöltés viszi a sávszélességet (háttérben dolgozik, de akkor is), ha fizetős net elérésen vagyok éppen, akkor a pénztárcám és a kvótám is apasztja, nem is kicsit, nem is szólva arról az örömről, ha 6%-os aksi töltöttségnél nekikezd a letöltésnek. Az automatikus telepítés pedig nem biztos, hogy a legalkalmasabb pillanatban történik – ez iMaces, asztali gépes tapasztalat.

Mielőtt feltenném a Monterey-t, az új oprendszert

  • Ellenőrzöm, hogy a nem Apple alkalmazások futnak-e a Monterey alatt. Adobe. Microsoft. Slack. Zoom. Kicsi segédprogram a sport-karkötőhöz. Könyvelőprogram. 3D-s program. Azt, hogy fut-e, az adott gyártó oldalán tudom leellenőrizni – ha csak nem olvastam megbízható forrásból, hogy igen. Napokat veszíthet az, akinek a munkájához szükséges alkalmazás nem indul el az új oprendszer alatt. Az előző oprendszerre visszalépni nem egyszerű, viszont időt rabló feladat. És ha valamelyik kulcsalkalmazás nem fut, akkor bizony a Monterey telepítése várhat. Akár hónapokat is.
  • A nem Apple-ös alkalmazásokat érdemes frissíteni a legújabb verzióra a Monterey feltétele előtt. Miért? Mert megeshet, hogy Monterey alatt az 1993-ban telepített alkalmazás frissítése már nem támogatott, csak a legutolsóé. Amúgyis, mindig érdemes a legújabb verziót használni, ha csak nyomós érv nem szól ellene. Ilyen nyomós érv lehet az, hogy anno akcióban ingyen volt letölthető az alkalmazás, a frissítések meg fizetősek lettek volna azóta. Ekkor irány a net, a Google a haverod, járj utána, hogy a régebbi verzió és a Monterey barátok-e?
  • Ellenőrzöm, hogy van-e 40GB(!) szabad hely a merevlemezen, SSD-n. Képzésen azt mondjuk, hogy legalább tíz százalék szabad helynek kell lenni a háttértáron ahhoz, hogy a Mac boldog legyen. Ha a Mac nem boldog, te sem leszel az. Nos, a 128GB-os és 256GB-os SSD-s MacBook Airek esetén a tíz százalékos ökölszabály a Monterey-re váltásnál nem elég. Miért nem elég? Mert a frissítés – minden értelmes frissítés – úgy történik, hogy előbb letölti a Mac az összecsomagolt új verziót, majd kicsomagolja, leellenőrzi, és ha minden rendben, akkor törli az előzőt.
  • Ha már úgyis át kell nézni az alkalmazásokat, kidobálom a próbából, tesztből, akkor-kellettből letöltötteket. A már a Big Sur alatt sem futókat. Azokat, amikról azt sem tudom, micsodák – ezeket nem indítom el, ha nem tudom mi az, akkor nem kell.
  • És készítek egy TimeMachine mentést a Montereyre váltás előtt. Egyébként is használom a TimeMachine-t, mert ez a legegyszerűbben kezelhető Maces adatvédelmi megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése