2021. november 17., szerda

1Password, a 15 éve feltöretlen jelszótár

A 2005-ben alapított cég 2006-ban mutatta be, elsőként Macre, a 1Password nevű alkalmazását. A 1Password a jelszavainkat tárolja biztonságosan: elég az alkalmazás használatához szükséges jelszót megjegyezni, a többi jelszót a 1Password tudja. Sokan használják, nem csak Macen.

15 éve feltöretlen

Az alkalmazás jóságáról mindent elmond, hogy eddig még senki sem tudta feltörni – vagy ha igen, akkor hallgat róla. A most megjelent nyolcadik verzió – 1Password 8 – teljes áttervezésen esett át, a biztonsági alapkódra épülnek a felhasználói felületek, áttervezett adatbázis struktúrák és a változás követés. Mindez indokolja a frissítést, de legalább az ingyenes kipróbálást.
De ez még nem minden! Szerencsére a felhasználói felület nem járt úgy, mint más alkalmazásoké, amelyeknél a kód újraírása kényszeresen együtt jár a felhasználói felület teljes átrendezésével. A 1Passwordnél természetesen történtek apróbb módosítások, de nincs forradalom. Javult a kiválasztott elem kiemelése, erősebb jelzést kapott a megosztott információ (mással megosztott jelszó). Könnyebben megérthető, mely jelszavaink javasoltak cserére (mert valamelyik másik szolgáltatótól "kikerültek"), melyek nem elég "erősek".
A 1Password eleinte csak jelszavak tárolását támogatta, azóta szinte bármit rábízhatunk, őrzi titkunk. ("Amit két ember tud, az nem titok. Amit én meg a Macem tud, az már nem titok, max más még nem tudja. Leginkább azért, mert még ne akarja" – gondolta a Gonosz Almalap és felpattant Pegazus lovára.) A jelszó létrehozásakor a 1Password javaslatokat is tesz, ahogy a macOS is, de a 1Password ezt paraméterek megadásával kedveskedve teszi. És képes megjegyezni a "Biztonsági kérédések"-re adott válaszokat is!
A véletlenül törölt adatot végleges megsemmisülése előtt a 1Password oldalán meg lehet menteni. A profi felhasználóknak érdemes tisztában lenni az alkalmazás ritkán használt képességeivel is, illetve a 1Password szétválasztott alkalmazás és adatkezelésével, így pánik esetén nem lesz pánik, hogy mit lehet a neten és mit kell az appban cselekedni. A 1Password keresési lehetőséget kínál, webes felülete is gyors.

Nem kérdés, szükség van rá
Annyi jelszavunk van, amennyi már megjegyezhetetlen.
Akkor különösen, ha betartjuk a szabályokat: legalább nyolc karakter, kisbetű, nagybetű, szám, hieroglifa.
Egy jelszót csak egy helyre alkalmazunk.
A jelszó nem kitalálható, nem kötődik hozzánk: nem becenevünk, nem a kutyánk neve, nem a születési évszámunk...
A jelszavakat nem valamilyen logika mentén alkotjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése