2022. július 15., péntek

Bejárási tilalom a Peagzusok számára – jön iOS-re a Lockdown Mode

Nehéz idők járnak a kémszoftver üzletágban. Az iparág a legújabb csapást az Apple-től kapja, amely bemutatta a „Lockdown Mode” nevű új funkciót. Ez segít az aktivistáknak, másként gondolkodóknak, újságíróknak és más magas kockázatú célpontoknak elkerülni Apple-termékeik titkon történő feltörését. Az új funkció letiltja az iPhone-ok és iPadek számos hasznos funkcióját, mint az e-mail csatolmányok fogadása, a webhivatkozások előnézete, a bejövő hívások(!), amelyeket a hackerek használnak az elektronikus eszközök megfigyelés alá helyezésére.
Az Apple elismerte, hogy az ősszel debütáló Lockdown Mode „extrém, választható szintű biztonságot” kínál a kémprogramok miatt aggódó „nagyon kevés” felhasználó számára.
Ennek ellenére ez óriási segítség azoknak, akiknek munkája vagy élete attól függ, hogy képesek-e megóvni érzékeny adataikat. És ez egy újabb csapás a kémszoftver fejlesztő magáncégekre, amelyeket a demokratikus nemzetek és a magánélet védelmezői ostrom alá vettek. Az Apple példát mutat arra, hogy a technológiai platformok mit tehetnek annak érdekében, hogy pozitívan befolyásolják ezt a teret és csökkentsék a károkat” – írta szerdán a Twitteren Ron Deibert, a Torontói Egyetem The Citizen Lab igazgatója, az ismert kémprogram-szakértő. „Az Apple újonnan kiadott Lockdown Mode-ja csökkenti a támadási felületet, növeli a kémszoftver fejlesztő cégek költségeit, így sokkal nehezebbé teszi az elnyomó kormányok számára a magas kockázatú felhasználók megfigyelését.
A Lockdown Mode bevezetése a közelmúltban a kémszoftver-cégek számos diadalát követően kerül sor – úgy tűnt, hogy hosszú ideig büntetlenül folytathatják tevékenységüket.
Az iparág legnagyobb szereplője, az izraeli NSO Group súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, miután tavaly több média is arról számolt be, hogy a vállalat erőteljes kémprogram-technológiáját 37 újságíró telefonjának feltörésére használták fel [magyar szála is van a történetnek, de ez nem az a blog]. A felfedezés valószínűleg a jéghegy csúcsát jelentette, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az NSO Group legalább tíz elnyomó kormánynak engedélyezte a technológia használatát. Az Apple az NSO csoportot külön nevesítette a „Lockdown Mode” szerdai közleményében.
Az Egyesült Államok kormánya ezt követően feketelistára tette az NSO csoportot, a The Financial Times pedig arról számolt be, hogy 2021-ben hónapokig nem értékesített a cég. A The Times júniusban hozzátette, hogy az amerikai védelmi vállalkozó, L3Harris tárgyalásokat folytat az NSO Group technológiájának és mérnökeinek megvásárlásáról, bár a megbeszélések még nem vezettek eredményre.
Eközben három másik izraeli kémprogram-fejlesztő – a Candiru, a Nemesis és az Ace Labs – bezárt, mert súlyosan hátráltatták a hacker-technológia exportját korlátozó szabályozások.
Egy olasz céget, az RCS Labs-t is intenzív vizsgálat alá vonták, miután a Google a múlt hónapban nyilvánosságra hozta, hogy a kevéssé ismert cég kémprogramjait arra használták, hogy hozzáférjenek Olaszországban és Kazahsztánban az Apple és Android telefonokon lévő privát üzenetekhez és névjegyekhez.

Mindez nem jelenti azt, hogy a kémszoftver probléma hamarosan megszűnik

Ahogy az MIT Technology Review munkatársa, Patrick Howell O’Neill a múlt hónapban írta, új játékosok és tapasztalt veteránok „lépnek a légüres térbe, hogy biztosítsák az egyre több kormány által megkívánt hackelési képességet”.
Az amerikai szankciók és az izraeli korlátozások elképzelhető, hogy hozzájárulnak az NSO Csoport végéhez. De mi lesz ezután?” O’Neill írta. „A piac minden eddiginél nagyobb és láthatóbb, és több száz felügyeleti technológiát értékesítő vállalatot foglal magába világszerte.
Ugyanakkor Kínában, Oroszországban, Észak-Koreában, Iránban és számos közel-keleti országban a tekintélyelvű rezsimek továbbra is belső hacker-apparátusokat építenek.
Egyelőre azonban a kémprogram-ipar végre erős ellenállással néz szembe – és hatalmas ellenfélre talált az Apple-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése