2022. július 22., péntek

Gábor kiakad a Mac Parancsokra és úgy is marad

Pár napja bemutattuk a Maces Parancsokat (Shortcuts), három példával (Mac Parancsok (Shortcuts) kezdőknek). A háromból kettőnek sok értelme nincs, ezt már akkor is jeleztem lábjegyzetben. A három példát más blogokról, Maces szájtokról vettem át – ott nem tűnt fel a szerzőnek, hogy o-ó, ezt lehet egyszerűbben vagy erre semmi szükség, mert már meg lett oldva. Természetesen másik példákat kellett volna keresnem, önmagamtól – de annyira nem barátkoztam össze a Parancsokkal, hogy nem volt kedvem hozzá. Ez persze magánügy. Annak, aki nem olvasta volna az írást, az egyik példában olyan Parancsokat hoztunk létre, ami felolvassa a kijelölt szöveget. Ez a macOS része, a szöveg kijelölése után mindenki eléri a helyzetérzékeny menüből a Beszéd > Beszéd elindítása parancsot. A létrehozott Parancs nehezebben használható, viszont tök fölösleges. Ez a bejegyzés a másik példáról szól: a fájlok átnevezéséről. És egy lista az Automatoros bejegyzéseinkről.
A fájlok átnevezésére a macOS-nek van megoldása: kijelöljük a fájlokat, majd a helyzetérzékeny menüt előhívva ott az Átnevezés (Rename) parancs. Innentől minden más megoldás fölösleges. De létezik! Megoldhatnánk a feladatot Automatorral is, és persze Parancsokkal is. De hogy miért tennénk? A jobbra látható csík a Fájl Átnevezés Parancsok kódja, ennyi mindent kellene beírnunk hibátlanul, hogy a Parancsok ugyanazt tudja, mint a macOS. Szerencsére nem kell gépelnünk, mert az Apple példa Parancs-alkalmazásként elérhetővé, letölthetővé tette. De minek? Arra jó, hogy tanulmányozzuk – duplán a képre kattintva olvashatóak a parancsok. A fenti képen az átnevezés Automatoros megvalósítása látható. Ennek ugyanúgy semmi értelme, mint a Parancsokos megoldásnak, hiszen ott a macOS. Az Automatornál a parancsok alatti Ezen művelet megjelenítése, ha fut a munkafolyamat bejelölése eredményezi, hogy futáskor az Automator rákérdez ugyanazokra, mint a macOS parancs vagy a Parancsokos megvalósítása. De legalább csak két utasítás, az összeállítása sokkal, sokkal egyszerűbb, mint a Parancsoké (jobbra, ugye). A Parancsok új, az Automator régi.

További gondjaim a Parancsokkal
Az Apple azt állította, hogy a Parancsok beolvassa az Automatorral megírt rutinokat, apró programokat. Ez igaz, csak egy bökkenő van, nem minden Automator parancsot tud átfordítani Parancsok paranccsá. Összeszedtem a blogon megírt Automator rutinokat – a nem teljes a listát lásd lentebbó. És behívtam őket Parancsokba. Egyetlen egyet sem tudott a Parancsok átvenni hibátlanul, azaz az összes felsorolt Automator rutin kuka, ha Parancsokba szeretném használni. Megnéztem persze, hogy mit nem sikerült átvenni a Parancsoknak, hátha az Apple hibázik (Gonosz Almalap szomorkás, sajnálkozó mosollyal simogatta meg homlokom, de nem volt lázam.), de nem volt – én nem találtam – megoldást. Úgy igazságos, hogy megírom, a Parancsok is számos olyan utasítást ismer, amit az Automator nem.
Keresem, keresem, mire lehet jó nekem a Parancsok, de nem igazán látom. A Parancsok példa alkalmazásai – szerintem – erőltetettek, egy részük Automatorral egyszerűbben, könnyebben megírható.
Azt jó ötletnek tartom, hogy legyen ilyen parancsokat egymás alá rakosgató alkalmazás, amivel automatizálni tudjuk a kézzel nyűgös, repetitív feladatokat. De vagy az Automator tudását kellene maradéktalanul beledogozni a Parancsokba, vagy folytatni az Automator évek óta elengedett fejlesztését. A Parancsokat nem programozás barát felhasználók számára túl bonyolultnak találom. Egymás alá könnyű behúzni a megfelelő parancsokat, de a számos parancson belüli változó (kék szövegek) már nem átlagos felhasználói képességet feltételeznek. A változók használata – lásd Rename – meg egy újabb szint. Persze ha a Föld kilencmilliárd embere mind a Mac Parancsokat tanulná, igen vicces és békés bolygó volna.

Automatoros írásaink a Blogon

  1. Olvastass hangosan külföldiül a Mac-kel! A Mac minden külön szoftver telepítése nélkül képes szövegek hangos felolvasására. Jól jöhet ez nyelvtanulásnál is, vagy ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan kell egy szót "külföldiül" kiejteni. Mutatom, hogyan!
  2. heic-ből jpeg :: Mac, részben Fotók. Megmutatom, hogy lehet a .heic-et jpeg-vé (jpg-vé) alakítani. Nem ördöngösség, de figyeljünk oda, mert hibázva sok kárt okozhatunk! Kattints ide!
  3. Szövegből hang – Macen. A Mac képes felolvasni a kijelölt szöveget. Így akár nyelvtanuláshoz is jól használható. Mutatom, hogyan!
  4. Gyors kép-méretezés, -alakítás Facebookra. Ontjuk a képeket a netre. Sokan egyből a megfelelő méretben készítik a fényképet, mások utólag méreteznek, váltanak formátumot. Utóbbiak számára mutatok egy folyamat-gyorsító megoldást Macen. Automator, mi más.
  5. Vízjel, felirat képekre gyorsan és egyszerűen. A képekkel dolgozó előbb-utóbb szeretné vízjellel, azonosító-felirattal, copyright szöveggel ellátni a képeit. A következő pár bekezdésben megmutatom, hogy lehet automatizálni a vízjelesítést. Lássuk!
  6. PDF oldalak sorrendjének megfordítása Automator segítségével. A jó pár száz oldalát beszkennelő vállalkozó hibázott, az átadott PDF az oldalakat fordított sorrendben tartalmazta, az utolsó volt az első és a címlap az utolsó. Feladatként megkaptuk a PDF "talpra állítását". Íme.
  7. Betű– és szó–számoló macOS alá. Még szép, hogy a Pages meg tudja mondani, hogy egy szöveg hány szóból áll! De a Mail? Vagy a neten kijelölt vers? Igen, erre is van megoldás! Kezdjük a munkát az Automator alkalmazással!
  8. Mappa tartalom automatikus feldolgozása. Dugig van a Letöltés mappád? Hiába pucolod ki, pár nap után már újra tele? Automatizáld a rendrakást! Egy ártatlan példa következik, a lehetőség a tiéd!
  9. Automatorral kisebbre vágott sok lapból álló PDF. ...azt választottam, hogy átméretezem a PDF oldalakat. Az eredeti ugyanis vagy kétezer-sokszáz képpont széles volt, aki meg nézi, annak a 800 képpont is bőven elég. Mutatom!
  10. Naptár események kigyűjtése Automator használatával. Egyik Maces konzultációt igénybe vevő ügyfelünk rendesen vezette Naptárát és kíváncsi volt, mivel mennyi időt töltött. A Naptár keresés funkciója kevés volt a válaszadáshoz. Ezért hívtuk barátunkat, az Automatort.
  11. PDF fekete-fehérré konvertáló szolgáltatás. Az államigazgatás a beadható PDF méretet egyes esetekben úgy limitálja, hogy az ne legyen 300dpi-nél nagyobb és ne legyen színes. A Mac alapesetben dpi-ben jó PDF-et generál, de színeset. Egy egyszerű szolgáltatást írva azonban bármelyik kiválasztott PDF-et fekete-fehérré konvertálhatunk a Macen.
  12. PDF fájlok összefűzése. Valahogy az utóbbi időben egyre gyakrabban kellett összefűznöm PDF állományokat egyetlen fájlba. Ismét az Automatorhoz fordultam és egy újabb Service-szel gazdagítottam magam.
  13. %20 automatikus cserélése a Letöltések mappában. Mire való a számítógép? Nem arra, hogy az ilyen babra munkát helyettük elvégezze? Dehogynem, fogjuk is munkára az általunk úgy szeretett Automator alkalmazással!
  14. Új Emlékeztető Szolgáltatást OS X alatt. Már oprendszerek óta bosszant, hogy eltűnt a Szolgáltatások közül a Create ToDo. Nem hagytam magam, mert segített az Automator.
  15. System Information + Automator + Mail = automatizált adatgyűjtő alkalmazás. Rendszerkezelőknek Automatorral.
  16. Automator: weboldalról linkelt PDF-ek gyors letöltése. Megesik, hogy egy weblapon számos hasznos PDF linkje található. Vér fárasztó ezeket egyesével letölteni a Macre, meg nem is menő. Ezért egyetemi képzés során szerzett lustaságunkat elővéve elindítjuk az Automatort.
A régen írt Automator rutinok már elavulhattak, a macOS vagy valamelyik Apple alkalmazás tudása feleslegessé tehette egyeseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése