2017. január 6., péntek

Naptár események kigyűjtése Automator használatával

Az új év első napjaiban a sokan böngészik az előző év számait, adatait. Ehhez persze kellenek számok is, meg adatok is. Egyik Maces konzultációt igénybe vevő ügyfelünk rendesen vezette Naptárát és kíváncsi volt, mivel mennyi időt töltött. A Naptár keresés funkciója kevés volt a válaszadáshoz. Ezért hívtuk barátunkat, az Automatort.

Automator
Az Automator régóta a macOS része. Segítségével szinte nulla programozási ismeret nélkül állíthatunk össze feladatokat, akár több alkalmazást érintő munkafolyamatokat is - persze, ahogy egy Apple alkalmazáshoz illik, ennél sokkal többet is tud. A munkafolyamatok elmenthetők, akár alkalmazásként is. Mi most egy egyszerű munkafolyamatot rakunk össze, amit egyszer szeretnénk futtatni.
A feladat a következő: a több naptár közül csak a "Tanfolyamok" nevűben levő tavalyi események közül azok kiválogatása, amelyek "Hely" mezője a "cowo" szót tartalmazza. A Naptárban megadható egy esemény helye. Ezt az ügyfél különböző módon adta meg, de a "cowo" az összes verzióban szerepel, amire szükségünk van.

Az Automator Naptár utasításaiból kezdjük a program felépítését. Azok számára, akik bonyolultabb feladatot szeretnének elvégezni az Automatorral szomorú, hogy csak ilyen kevés utasítást ismer a program, azok számára viszont, akik nem akarnak programozóvá válni: öröm.

A program
Az első parancs a "Naptárak keresése". Ezt egyszerűen húzzuk be a jobb oldali ablakrészbe! Ezzel az utasítással választjuk ki, hogy melyik naptárra szűkítjük a keresést. A lenti képen látható a pontos és helyes beállítás.
Az első parancs eredménye a második parancs bemenő adata, a kiválasztott Tanfolyamok naptár.
A második parancs a "Naptáresemények szűrése", ezt az előző parancs alá húzzuk be a Naptár parancsok közül! Válasszuk ki, hogy események között válogatunk! Minket akkor érdekel egy esemény, ha az tavaly volt és a cowo-ban. Ezért két lépésben megadjuk, hogy tavalyi esemény kell: "kezdés dátuma utáni" és "kezdés dátuma korábban mint" sorok. A hellyel együtt a három feltételnek egyszerre kell állnia ahhoz, hogy az esemény kívánatos legyen számunkra.
A harmadik parancs a kulcs, ez az "Eseményösszegzés". Már ennek az Eredménye is használható lenne, de mi elegánsak vagyunk, ezért a kigyűjtött események összes adatát egy szövegfájlba folyatjuk.
Ehhez kell az "Új szövegfájl" parancs, ami már nem a Naptár, hanem a Szöveg parancsok közt található meg. A kapott adatokat - az eseményeinket - az Íróasztalra menti tavaly.txt néven. Ha többször futtatjuk az Automator munkafolyamatunkat, akkor jó, ha beállítjuk a Meglevő fájlok cseréjét is, ennek hatására az újjal felül írja a Mac a régit.


Ééééés száguld a program!
Az ablak jobb felső sarkában levő futtatás ikonra kattintva alig egy másodperc alatt elvégzi a munkát az Automator rutinunk. Szjuper! Hitetlen gyaúrként nézzünk rá az Íróasztalra, ott lesz a tavaly.txt fájl! Megnyitva máris látjuk a tavalyi cowo helyszínű eseményeinket.

Kicsit lassabban, az előző kép alján látható, hogy lépésenként mennyi időt vett igénybe a munkafolyamat végrehajtása. Ha hiba lenne valamelyik lépésben, azt is ebben az alsó részben mutatná a program.
Az eredmény egy hosszú - kinek milyen - szövegfájl.
A feladatot elvégeztük, de az eredmény még messze nem felhasználóbarát. Így hamarosan jön a következő bejegyzés arról, hogy mit lehet kezdeni egy ilyen szövegfájllal.
Biztos, ami biztos, leírom: ahhoz, hogy januárban ezt így, ripsz-ropsz, megtehessem, az kellett, hogy az év folyamán rendesen töltsem fel adattal a Naptáramat. És, persze, nálam jó volt a Helyre szűrt keresés, de mindenkinél más lehet a feltétel. Érdemes a Naptáresemény szűrése beállításait megnézni! És. Természetesen a szűrést lehet több, akár három lépésben is végrehajtani, néha kimondottan szükséges több lépésben. Ami még fontos, az Automator lekérdező parancsai az eredeti naptárainkat, eseményeinket nem módosítják – így bátran!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése