2017. január 18., szerda

Hogyan előzhetem meg az akaratlan alkalmazás-telepítést? (Egyik megoldás)

MacOS képzéseink során mindig akad olyan résztvevő, aki nem emlékszik, hogy adott alkalmazást mikor és miért is telepítette a gépére. Magam sem értem, miért, de az ilyen beférkőző alkalmazások mindig magukat hasznosnak tituláló segédalkalmazások. De mit tehetek azért, hogy még véletlenül se kerüljön ilyen a Macemre?

Szabványos felhasználóként használom a Macet

Kövessük az Apple útmutatását! Ők azt javasolják, hogy a Macet normális esetben, a napi munkához "szabványos felhasználóként" használjuk. A "szabványos" felhasználó két dolgot nem tud, amit az "adminisztrátor" jogú felhasználó: nem tud új felhasználót felvenni és nem tud alkalmazást telepíteni. Ugye felhasználót is ritkán hozunk létre, így ez nem akadályoz a napi munkában. Az pedig, hogy nem enged alkalmazást telepíteni, mennyei, hiszen ezt akarjuk! A teljesség kedvéért jegyezzük fel, hogy létezik egy "szülői felügyelet" felhasználói jogosultság is, ez – a nevének megfelelően – korlátozza az adott felhasználó lehetőségeit.


Hogyan hozok létre új felhasználót?
Az alma menü > Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok párbeszédablakban tudunk új felhasználót felvenni. A bejelentkezési nevünkhöz tartozó jelszóval oldjuk fel a panel zárolását, miután a bal alsó sarokban található lakat ikonra kattintottunk. A feloldáshoz adminisztrátor jogosultság szükséges.
A bal oldali listán látjuk a felhasználókat – kicsit takarva: Fega, Games (Gonosz Almalap felröhög) és Vendég. A lista alján "+" ikon, erre kattintva kapjuk a képen látható ablakot, és legfelül választhatjuk meg a felhasználó jogosultságát.
Válaszoljuk meg a feltett kérdéseket, adjunk nevet a felhasználónak, aki mi leszünk. Amikor készen vagyunk, ne feledjük engedélyezni a Gyors felhasználó váltást. Ennek hatására jelenik meg nevünk az ikonsoron a pontos idő és a keresés ikon közt. Ha ide kattintunk, akkor tudunk felhasználót váltani.
Felhasználó az alma menü utolsó parancsát kiadva tud kijelentkezni. A gépet csak akkor tudjuk kikapcsolni, ha az összes felhasználó kijelentkezett.
Már jó ideje használom a gépet, de szeretném ezt, mit tegyek?
Ismert, hogy a felhasználók, ha rendesen használják a Macet, akkor nem látják egymás fájljait, adatait, fotóit. Ha már egy ideje használod a Macet, szinte biztos, hogy admin(isztrátor)ként, akkor is roppant egyszerű átvenni az Apple ajánlását az "egy admin a különleges esetekhez, amúgy szabványos felhasználó" módhoz.
A fent mutatott ablakban hozz létre egy új admint! Ő lesz a Macen az admin. Lépj ki az eddig használt felhasználói fiókból (alma menü > Kilépés Akárki). Lépj be az új adminnal! És új adminként a mutatott felületen a régi admint vissza tudod minősíteni szabványos felhasználóvá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése