2017. január 30., hétfő

Email a noreply@apple.store.com címről? Határozottan dobd ki!

Ha nem írtam volna még, a Macademia Maces (és Adobe-s) tanácsadással is foglalkozik. Január eleje óta többen írtak, hogy levelet kaptak, mely szerint az Apple zárolta az iTunes Apple ID hozzáférésüket, mert illetéktelen használatot feltételez. Nos: senkiét sem zárolta, egy adathalász, rosszindulatú mailt kapunk. Én két naponta, bibibííí.
Hogy derítem ki, hogy hihetek-e a mailnek?
Több lépésben. Az első, hogy tényleg van Apple ID-d (nem vicc) és tényleg használod az iTunest (ez sem az). De a legegyszerűbb, ha a képen látható módon a feladó neve melletti kis legördülő menüre kattintasz. Ekkor – de sajnos nem mindig – látható a levél küldőjének email címe. Ahogy most is az @apple.store.com. A kukac előtti rész lényegtelen a vizsgálódás szempontjából.
De miért nem jó a @apple.store.com? Azért, mert a lényeg a vége, a .com vagy a .hu előtti szó, ez pedig store és nem az apple. A store.com a domain, az alap. Ennek az apple.store.com olyan, mintha egy almappát, alkönyvtárat, aldirectoryt (jajj!) hoztunk volna létre. Azaz, ez a mail nem az Apple-től jött, hanem attól, akié a store.com. Másképp is elmondva, a Macademia domainje a macademia.hu. Vidáman létrehozhatok egy apple.macademia.hu aldomaint, ebben senki sem tud megakadályozni. De az Apple-nek sem lesz semmi köze hozzá.
Tehát az első lépés a feladó ellenőrzése. De mint írtam, vannak a most bemutatott példánál ügyesebb adathalászok is, ott az így ellenőrzött email cím valósnak tűnhet. Egy ellenőrzés nem ellenőrzés, olvass tovább!

Több mint árulkodó nyomok
Két link is van a levélben. Ezekre nem kattintunk rá, ha mégis, azonnal zárjuk be a böngészőnket! (Ez a cikk nem IT-soknak íródik, hanem a felhasználóknak, sorry.) Ha csak rátoljuk az egeret a linkre (kékek), akkor megjelenik az az oldal, ahová jutnánk böngészőben, ha rákattintanánk.
Ez, ugye, nagyon nem Apple. Megy a mail spambe - jelöljük a levelet kéretlen levélnek és feledjük el.

De ha mégis
De ha mégis meg szeretnénk nyitni az Apple ID-s oldalunkat, mert – akármiért, akkor azt tegyük saját kezűleg, ne egy hivatkozásra kattintva. Elindítunk egy böngészőt, begépeljük az apple.hu címet, mire bejön az Apple magyar nyelvű oldala. Ennek az alján kis betűvel ott az "Apple ID kezelése". Erre kattintsunk!
Ha biztosra akarunk menni, akkor mindig mi írjuk be a böngészőbe az adott oldal címét. Figyeljünk, ha a Mac kiegészíti, akkor azzal egészíti-e ki, amit be akartunk írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése