2017. január 12., csütörtök

Az Erdő, az iPhone, a KonczZsuzsi meg a negált Tamagocsi ft. József Attila

Nem viszem olvasóim az erdőbe, de mégis az erdőről lesz szó, egészen pontosan a Forest Gump iOS alkalmazásról. Mire jó? Arra, hogy kevesebbet használd az iOS eszközödet!


Magamnak
Sokan vagyunk úgy, hogy unalmunkban is nyomkodjuk a telónkat, egyes abc végi betűjelű generációk állítólag élőben nem is ismerik fel egymást, csak az Instán, meg a Snapen vagy a Viberen. A Forest alkalmazást megvásárolva (brutális 1,99€) mérhetjük önuralmunk. Egyszerű felületen kiválasztjuk, hogy 20 és 120 perc között mekkora időt vállalunk be, ami alatt nem nyúlunk a telefonunkhoz. Hívást fogadhatunk, üzik megjelennek, de ha mi kezdeményezünk akciót, akkor egy szép lombos, árnyat adó fa helyett csak egy kiszáradt fogpiszkáló alapanyagot helyezünk fel a napi térképre - egy ilyet az éles szemű olvasó a fenti képen fel is fedezhet. (A Gonosz Almalap szerint a többi is csak Photoshop.)
Ennyi az app, nem több.


Ez persze nem igaz, de a többi csak csingi-lingi.
A sikerrel teljesített időkért nem csak fákat kapunk, hanem pontokat is. Adott pontért pedig vehetünk szebb fát, gyümölcsfát, madárházas-fát, bokrot, sőt még zenét is - Eső hangja az esőerdőben meg ilyesmit. Természetesen vannak kihívások is - három nap, napi hat óra iPhone-talansággal -, amelyek teljesítésért plecsni jár. Nehezen értelmezhető módon a plecsniket megoszthatjuk a közösségi szájtokon, persze csak akkor, amikor épp nem fát nevelek.


Kulturális betét 1.
József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelõ nappal én is kelek,
nem törõdök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

1925. április

Kulturális betét 2.


Iskolába járó gyerekemnek
Gyereket az iPhone teszi. Nyomkodja is. De! A Forest alkalmazás lehet a mi barátunk. Hiszen csak akkor van dús, zöld fa, ha adott ideig - ezt sajnos mi nem tudjuk előre bállítani, de ő igen - nem nyomkodja a telefont. Maximum bambán bámulja a kijelzőjét. Reggel elbattyog a tanintézetbe, este meg csekkoljuk, hány zöld fát sikerült feltenni az aznapi térképre.
Jófej tanár versenyt is hirdethetne.

Videóban gazdag rész


Erdő: ok, iPhone: ok, Koncz Zsuzsi: ok, József Attila: nagyok ok, de a ki az a Tamagocsi és miért negált?
A Tamagocsi a 90-es évek derekán kaszálta le a szülők pénztárcáját. Egy tenyérnyi kijelző felületen kellett felnevelni egy kis állatot, rendszeresen etetve, simogatva. Az elhanyagolt állat kipurcant - igen, Dunaszekcsőn (is) volt tamagocsi temető(!) – OMG meg ilyenek. Ott az volt a cél, hogy minél gyakrabban nyomkodd az eszközt. Itt meg épp nem az. Épp a fordítottja.

Föld sebeit életünk át
Külön kiemelendő, hogy a játékban szerzett pontokat beválthatjuk egy valódi fára is. Ezt ugyan nem az udvarunkban vagy a József Attila lakótelepi IX. emeleti lakásunkban ülteti el a cég, hanem Mozambikban vagy másik afrikai országban. Respect.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése