2017. január 16., hétfő

Háború térképen követve – iOS alkalmazás

Akik régóta olvassák a blogot, azok tudják, hogy bolondulok a térképekért. Hogy mikor szerettem meg őket? Nem tudom. De a szerelembe esés egyik fontos lépése lehetett a nagyapámnál lapozott Képes Vasárnapi Újság 39-44 közt megjelent számai. Ezekben hétről-hétre térképen mutatták meg, hogy törnek előre csapataink a Don-kanyarig, majd hajtanak végre rugalmas elszakadást az ellenséges erőktől egészen a lap papírhiány miatti megszűnéséig.
Régóta úgy gondolom, hogy az újságok – akár napi–, akár heti lap legyen – adott cikkei mellé biggyesztett apró térképek sokakat tanítanának meg arra, hogy melyik ország, város (hegy, folyó, híres ember...) merre van.

Live UA Map
A liveuamap.com oldal napjaink háborús térképtára. Biztos elfogult, meg részrehajló, meg akármi – de megmutatja, hogy adott esetben mi merre hány méter, szó szerint. Az oldalnak természetesen létezik iOS verziója is. Ez utóbbi szépségéről és eleganciájáról nem beszélhetünk, mert olyan fapados, mintha két vidám lövöldözés közben hozták volna létre úgy öt perc alatt.
A weblapon / alkalmazásban választhatunk, hogy melyik konfliktus-zónát kívánjuk térképen látni. Lehetőség van időben vissza felé is utazni, így adott napi frontvonal is megjeleníthető (ismétlem: elfogult, részrehajló lehet, de van).

Moszul felszabadítása
A következő három térképen január 11-13. változásai láthatók, ahogy az iraki kormányerők délről támadva haladnak Moszul központja felé. A színes karikák egy-egy jelentés, hírügynökségi értesülés, twitter infot jelentenek.

Január 11. Alulról nyomul a rózsaszín iraki erő. Már a harmadik hídig jutott.


Január 12. A kép közepén levő ikon felirata szerint az iraki csapatok körbezárták Yunus próféta sírját. Yunust mi Jónásként ismerjük, akiről Babics írt verseket, mint tudjuk.
[Jónás könyve] [Jónás imája]


Január 13. Jónás síját visszafoglalták az iraki kormányerők. És már a második hídnál járnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése