2017. január 20., péntek

Hogyan előzhetem meg az akaratlan alkalmazás-telepítést? (Másik megoldás)

Szerdán mutattam be, hogy akadályozhatom meg magam magamat véletlen, nem kívánt alkalmazás telepítésben. A bemutatott módszer kombinálható a most ismertetendővel, sőt! Javasoljuk, hogy használd mindkettőt!

Új alkalmazás indításának tiltása

Az Apple zárt ökoszisztéma, és most ennek örülünk, mert ez teszi lehetővé, hogy véletlenül letöltött, véletlenül telepített alkalmazást ne tudjunk elindítani. Így akadályozandó meg, hogy kártékony nem kívánt alkalmazás fusson a Macen.
A Macre lehet alkalmazást telepíteni az App Store-ból és máshonnan. Erre épül az Apple most bemutatandó védelmi rendszere is. Az App Store-ba kerülő alkalmazásokat az Apple vizsgálja át, így azokban megbízhatunk.
Vakon? Nem, nem vakon. Bár nem az Maces App Store-ral, hanem az iOS App Store-ral esett meg, hogy "vírusos" alkalmazásokat kínált. Itt sem az Apple figyelő szemét verték át a fejlesztők, hanem az Apple által a fejlesztőknek kínált alkalmazást buherálták meg a gonosz nénik és bácsik. A spórolós fejlesztők nem a fizetős fejlesztői rendszert használták, hanem annak a "neten keringő" ingyenes változatát. Amely automatikusan plusz kódot helyezett az App Store-ba felküldött alkalmazásokba. Az iOS használók szerencséjére az Apple hamar kiszúrta a csalfa appokat.
A nem App Store-ból származókért az adott fejlesztő cég vállal felelősséget.
A Macet megkérhetjük arra, hogy egy alkalmazás csak akkor legyen letöltés után először elindítható, ha az az App Store-ból származik. Ehhez az alma menü > Rendszerbeállítások > Biztonság és Adatvédelem párbeszédablakot kell előhívni. Az ablak alján adhatjuk meg, hogy a honnan származó alkalmazásokban bízunk meg vakon.

Mielőtt tovább mennénk, honnan tudjuk, hogy egy alkalmazást helyesen telepítettünk? Onnan, hogy megtaláljuk az "Alkalmazások" mappában. Attól még lehet alkalmazást futtatni, hogy nincs az "Alkalmazások" mappában, de előbb-utóbb gondunk lesz vele. A telepítés a legtöbb esetben nem több, mint az adott program átvonszolása, áthúzása az "Alkalmazás" mappába. (Mert ez Mac, azért ilyen egyszerű.)
Mondjuk épp letöltöttem a Skype-ot, behúztam az Alkalmazás mappába. Amikor először indítom, akkor a Mac megtagadja az indítást, ha a fenti párbeszédablakban az "App Store" a bejelölt. Miért? Mert a Skype nincs fent az App Store-ban, hanem a skype.com oldalról tölthető le. Mit tegyek, ha mégis szeretném használni a Skype-ot? A fenti párbeszédablakban átállok az "App Store és azonosított fejlesztők" opcióra és újra indítom a Skype-ot. Meggyőzöm a ritkán kérdező Macet, hogy "bízom a fejlesztőben" és "igen, akarom a Skype-ot!" Visszaszűkítem az engedélyt az App Store-ra.
Ezek után minden Skype indítás ilyen nyűgös lesz? Nem. Csak az első volt ilyen. Hogy meggondolhassuk magunkat.

A két bemutatott módszer sem véd a hülyeség vagy szándékos rosszindulat ellen, persze. Az esetek 91 százalékában a felhasználó szúr el valamit, mondják a vonatkozó felmérések. Nekünk, Maceseknek, ahogy láttátok, több megoldást is kínál az Apple arra, hogy ne sírdogáljunk lebénult gépünk mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése