2020. április 10., péntek

heic-ből jpeg :: Mac, részben Fotók

Sokan kezdtek hozzá a rendrakáshoz, fényképek rendezéséhez, megosztásához, válogatásához. Mi, Macesek, hozzászoktunk, hogy "működik", nem kell azzal foglalkozni, hogyan, miért, hol. Ám az Apple .heic képeket kezdte kedvelni egy ideje, amit, írhatnám természetesen, a nem Macesek nem tudnak értelmezni. (Igen, az IT fertőzöttek igen, de a felhasználók tömege nem.) Megmutatom, hogy lehet a .heic-et jpeg-vé (jpg-vé) alakítani. Nem ördöngösség, de figyeljünk oda, mert hibázva sok kárt okozhatunk!

HEIC képek tömeges átkonvertálása JPEG-gé
A tömeges átalakításhoz az Automator alkalmazást használjuk, ez mindenki Macjén ott van, megkaptuk a géppel együtt. Az Automator, nevének megfelelően, feladatok automatizálására szolgál. Dolgozzon a gép, mi pihenjünk!
  1. Az Automator indítása utána a felkínált lehetőségek közül a Munkafolyamatot választjuk ki.
  2. Az oldalsávon a "Fájlok és mappák" gyűjteményből a "Finder elemek keresése" parancsot húzzuk a jobb ablakfélbe!
  3. A "Keresés itt" legördülő menüből válasszuk ki azt a könyvtárat, amelyben a .heic képeink vannak!
  4. Figyelem! Vigyázat! A Képek könyvtárat, a Saját könyvtárat vagy a Számítógépet TILOS kiválasztani!
    Miért? Mert ezek mind magukba foglalják a Fotók adatbázisát, amelyben lehetnek .heic képek. Ha ezeket így, Automatorral (vagy bármivel), kívülről módosítjuk, azzal hazavágjuk a Fotókat! A Fotókban levő .heic képekről lejjebb írok.
  5. A "Finder elemek keresése" parancsot finomítsuk! Az első sor "Fájlkiterjesztés" "tartalmazza" "heic". A Finder lekeresi az összes .heic fájlunkat a megadott könyvtárban és alkönyvtáraiban(!). A második sor – ehhez a sor végi '+' gombra kattintva jutunk –, kiszűri a "heic" szót tartalmazó könyvtárakat. Fontos, hogy "Minden" igaz, azaz csak azok a fájlok maradnak, amelyekre mind a két feltétel igaz.
  6. Futtassuk le az Automator rutint! Kattintsunk a jobb felső sarokban levő "Futtatás" gombra! Az eredmény megtekintéséhez a parancs alján levő "Eredmények"-re kell kattintani. A Finderes nézeteknek megfelelően van ikon nézet és lista nézet is. Ha óvatos vagyok, akkor végignézem, hogy tényleg csak a megfelelő képeket találta-e meg az Automator. Ha nem, akkor ... jól elgondolkodom és ellenőrzöm a szűrési szabályokat. Csak akkor lépek tovább, ha ez okés. Az Automatorra végrehajtott műveletek nem vonhatók vissza, nem állíthatók vissza!
  7. Az oldalsávon a Fotók gyűjteményből a "Képek stílusának módosítása" utasítást húzzuk jobbra, az előző "Finder elemek keresése" alá. Válasszuk ki, hogy milyen fájlformátumot szeretnénk.
  8. Jól meggondoltad? Készen állsz? Biztos minden ok? Akkor futtatás!
  9. Ennyi. Ellenőrzés.
  10. Ha más könyvtárra is szeretnénk lefuttatni a rutint, akkor az első parancsban módosítani kell a könyvtárat. A Képek könyvtárat, a Saját könyvtárat vagy a Számítógépet TILOS kiválasztani! (ism.) Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy az új könyvtárból jól válogat-e az Automator, akkor töröld ki a második parancsot, hogy véletlenül se futtasd le a teljes átalakítást. Ha minden rendben, tedd vissza a második utasítást!

Mi legyen a Fotókban levő .heic képekkel?
A válaszom az, hogy semmi. Jól megvannak ott, az Apple, a Fotók kezeli. Én nem piszkálnám. Ha meg kell osztani, ki kell menteni a Fotókból, akkor az Fájl > Exportálásnál tudsz fájlformátum konvertálást végezni.
Ha tudni szeretnéd, hogy hány képed .heic, akkor a Fájl Új intelligens... paranccsal hozz létre egy új albumot a következő képen látható feltétellel:

Ez mind ok, de nekem nem .JPEG, hanem .JPG kell!
A fenti Automator rutinhoz adjunk hozzá még egy sort!
Az oldalsávon a "Fájlok és mappák" gyűjteményből a "Finder elemek keresése" parancsot húzzuk a jobb ablakfélbe!
Óvatosan, megfontoltan, körültekintően. A jpeg>jpg csere elvégezhető. De így nem lehet heic-ből tiff-et vagy bármi mást varázsolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése