2020. április 6., hétfő

Mennyivel tud többet a frissített Pages, Numbers és Keynote?

Némi újdonság mellett inkább a Zene – Podcastok – TV alkalmazásokhoz hasonló dizájnt kapott a címben jelzet három alkalmazás sablonválasztója. Új sablon sincs túl sok, az Apple dizájnerei "önzőznek". Arról nem beszélek, hogy a bedobott objektumok matt feketék az eddigi újbkvkékhez képest a tök üres doksi kezdésnél, szerintem ronda, de tudja az Apple. Tudja?


A fenti gif-en az új animáció. Több felhasználónál a frissítést követő első megnyitáskor a Keynote font/betű hiányra panaszkodik – hibásan. Mind a három font – Graphik, Graphic Kompakt és Helvetica Neue(!) – a Catalinát még nem frissítettek gépén is ott van. A hiányt jelző ablakban rendre össze kell őket párosítani, utána már nincs gond.

Még iCloudabb
A leírás szerint, ha egy már megosztott iCloud mappába mentjük a prezi, doksit vagy táblázatot, akkor az automatikusan szerkeszthető a többiek számára is – öhm, hát ez sem csoda. Ám bármelyik off-line, azaz internet nélkül is szerkeszthetjük, az az internet visszatérése után automatikusan frissíti az iCloudban tárolt verziót is. Ez eddig is így volt, ha volt elég hely a lokális háttértáron. Amíg nem teszteltem le, hogy ha ketten egyszerre szerkesztik mondjuk ugyanazt a diát off-line, akkor mi történik, amikor visszatérnek a netre? Megmarad? Szól az iCloud, hogy most mi legyen? Vagy aki gyorsabb, lassabb, az nyer?

És még...
Angolszász öröm, hogy a szöveget lehet már úgy címesíteni, hogy nem az összes szó lesz nagy kezdőbetűs, de a kötőszavak* nem: End of the World | End Of The World.
A profi felhasználóknak lehet olyan érzésük, hogy egyes funkciók "eltűntek" az egyik vagy másik alkalmazásból, az összes ismerősöm frissített, így nem tudtam leellenőrizni, hogy az érzéseim csalnak-e, de.
A Pages és Keynote táblázatokból eltűntek a speciális cella-formátumok, mint a legördülő menü**, a checkbox, a csillag-jelölés, a léptető... Ismét egy olyan Apple specifikus fejlesztés, amikor kevesebbet tud az új verzió. LoL. A régi doksikkal gond lehet. Megnyitottam néhány régebbi doksimat az egyes alkalmazásokban, amelyekben használtam az említett cella-formátumokat. Van, amelyikben működik és van, amelyikben nem. Dehogy vagyok tanácstalan.
A szerkeszthetővé tett objektumokat nagyon kevesen használták. Eddig csak azt dönthettük el, hogy egy pontot egyenes vagy íves vonallal köti össze a Keynote a szomszéd pontokkal. Ezt egyszerű volt használni. Most megkaptuk a talán Adobe Illustratorból vagy bármelyik másik vektoros szerkesztő alkalmazásból ismert Bezier-görbe szerkesztő eszközt.

* biztos nem így hívják
** felpattanó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése