2020. április 3., péntek

Frissítés után kikapcsolhatatlan helyesírás ellenőrző kikapcsolása Macen

"A Catalina frissítése óta kikapcsolhatatlan a helyesírás ellenőrző!" – ez volt az elmúlt két nap slágere, bár senki sem rendelte ezt a zenét. Akinél automatikus a macOS frissítés, annak a gépén ez vagy megtörtént, vagy talán épp most esik meg. De hogy lehet a helyesírás ellenőrző feletti uralmat visszaszerezni? Én még nem frissítettem, így személyesen nem élveztem az alábbi Apple örömöket, ezt meg kell jegyeznem.


Hejesiras elenörzö kikapcsolása frísités után

A legegyszerűbb, ha az alma menü > Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Szöveg párbeszédablakban a jelzett kapcsolót kikapcsoljuk. Ha ez nem működne – ilyen is volt –, akkor a következőket tegyük! A példa a Safariról szól, mert annak kapcsán panaszkodtak a legtöbben. Ugyanis nem volt elérhető a Safari >Helyesírás és nyelvtan >Helyesírás ellenőrzése gépelés közben parancs.
  1. Kilépsz az összes alkalmazásból, a Dockban egyik alatt se legyen pötty, csak a Finder alatt!
  2. A Rendszerbeállítások > Nyelv és... párbeszédablakban a legfelülre teszed az angolt (ha nem lenne, a lista alatti plusz jellel veszed fel)!
  3. Nem kell újraindítani a Macet!
  4. Elindítod a Safarit és megnézed, hogy akkor ki lehet-e kapcsolni a helyesírást, ha ki lehet, kikapcsolod.
  5. A 2. pontban írtak szerint visszaváltasz magyar nyelvre és ismét nem indítod újra a Macet.

Rugós betöltés

"Uhhh" – mondtam ennek láttán. Az angol – "spring loading delay" sem sokkal jobb. De mi a nyavalya ez, amit az Apple a frissítésnél többek szerint kikapcsolt? Aki rutinos Finder használó, az tudja, hogy egy vagy több fájlt úgy is lehet mozgatni vagy másolni, hogy fogd-és-vidd módszerrel ráhúzzuk a cél mappára, meghajtóra, mire az, pár másodperc múlva kinyílik és lehet tovább vonszolni a fájljainkat, felpattintani almappákat, így jutva el a célig.


Alma >menü Rendszerbeállítások > Kisegítő lehetőségek > Mutató vezérlése párbeszédablak.

De kedves Apple!

Mi a fenének kellett ezeket a beállításokat módosítanod a frissítés során? És ha csak így tudtad megoldani, miért nem üzensz, hogy "helló! ezeket jó átállítottam, itt keresd!"? De ezeket legalább nem olyan macerás visszaállítani, mint az Íróasztal és Dokumentumok iCloudba helyezése, amit pár korábbi frissítés automatikusan bekapcsolt. De az egy másik történet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése