2020. április 15., szerda

Olvastass hangosan külföldiül a Mac-kel!

A Mac minden külön szoftver telepítése nélkül képes szövegek hangos felolvasására. Jól jöhet ez nyelvtanulásnál is, vagy ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan kell egy szót "külföldiül" kiejteni. Mutatom, hogyan!


Beállítás, nyelv választás, személy választás

Azt, hogy milyen nyelven olvasson fel a Mac, az Alma menü > Rendszerbeállítások > Kisegítő lehetőségek > Beszéd párbeszédablakban választhatjuk ki. A Rendszerbeszédhang legördülő menü > Testreszabás parancsára bő választékot kínál a Mac. Ha új hangot választunk, azt a Mac az Apple-felhőből tölti le, ez pár perc – ez ugyan nem sok helyet, de foglal a gépünkön, a bőség zavara ne csábítson az összes letöltésére.

Ha egy nyelvet és nevet letöltött a Mac, akkor a Lejátszás gombra kattintva meghallgatjuk a példa mondatot: "Nevem Bond, James Bond. Én vagyok az angol hang." Vagy valami hasonló. A nagyobb nyelvek esetében találunk vicces – bugyborékoló, sikoltozó... – hangokat is, ezek is tök jók, bár kezdőknek nyelvtanuláshoz nem ideálisak.
A "Siri" jelzés értelemszerűen arra utal, hogy az adott nyelven Siri, az Apple mesterséges asszisztense, ezen a hangon beszél az adott nyelven. Ez számunkra azt is jelzi, hogy ennek választása jó választás.
Magyarul egyedül Mariska tud – elődje Eszter volt. Sajnos egyiküket sem lehet gyerek közelébe engedni, mert legalább akkora csapások a magyar nyelvre, mint az egyik webáruház zöld izéje.

Használat

Bármelyik alkalmazásban is vagyunk, kijelöljük a felolvasandó szöveget. A menü sorból a Szerkesztés >Beszéd... > Beszéd indítása parancsot kiadva máris fülelhetünk. A hangos felolvasás parancs, ahogy a képen is látható, a helyzetérzékeny menüből is elérhető.
A Mac – nem is értem miért? – nem ismeri fel a szöveg nyelvét, így képes magyar szöveget franciául is felolvasni. Csupa móka és kacagás az élet.

Profi használat: szöveg elmentése hangfájlként

Tíz perc sincs!
  1. Első lépés, elindítom az Automatort és a Munkafolyamatot választom! Az Automatort használjuk arra, hogy a szöveget felolvasássá alakítsa és elmentse a Zene alkalmazásba.
    Az Automator parancsai közül egymás alá húzzuk a "Szöveg kérése", "Szöveg átalakítása hangfájllá", "Fájlok importálása a Zenébe" és a "Zene dalaihoz kapcsolódó információ beállítása" parancsokat. A képre kattintva az nagyban is elérhető, ahol jól olvasható, hova milyen szöveget, infót adtam meg.
  1. Megkeressük, kijelöljük és kimásoljuk azt a szöveget, amit szeretnénk felolvasottá tenni. Ez lehet akár egy egész könyv is!
  2. Az Automator ablak tetején levő "Futtatás" gombra kattintva az imént írt alkalmazásunk...
  3. ...bekéri a szöveget. Persze a párbeszédablakba is beírhatjuk azt, amit fel szeretnénk olvastatni. Az "Olvass!" parancsra pár másodperc alatt elvégzi a Mac a rárótt feladatot.
  4. A Zene alkalmazásban megkeressük az új hanganyagot és már élvezhetjük is a Mac egyik hangján felolvasott szöveget! A Zenébe az Automatorban meghatározott információkkal kerül be a szöveg. Ha többször futtatjuk az Automator rutint, akkor a Zenébe kerülő hanganyagok sorszámot kapnak, így különböztethetők meg egymástól – ha csak rendre át nem írjuk az Automator két utolsó parancsának megfelelő sorait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése