2014. január 23., csütörtök

System Information + Automator + Mail = automatizált adatgyűjtő alkalmazás

Jöjjön egy újabb Automator megoldás! Gyorsan fel kellene mérni, hogy egy nagyobb vállalkozásban melyik Macen milyen szoftverek vannak? Segítenél valakinek, aki még azt sem tudja, milyen oprendszer van a gépén? A megoldás persze nem hibátlan, feltételezzük például, hogy a cél Macen a Mail a levelező alkalmazás.

Ha ott lennék veled
Akkor bizony elindítanám a Utilities > System Information (anyja neve: Profiler) alkalmazást és annak segítségével ismerném meg azokat az adatokat, amelyek érdekelnek. Persze az Alma menü > About this Mac (Mac névjegye) > More Info is ugyan oda visz.
A szoftver-összeírós esetben persze macerás, mert a gép vagy egy percig pörög, aztán kopi-péjszt az eredményt valahova. A másik esetben pedig lehet, hogy egy kontinens választ el attól, akinek szeretnél segíteni.
Ekkor jön az Automator, írjunk gyorsan a feladatra egy Maces alkalmazást!

Automatorizálás


Nem merném összetettnek vagy bonyolultnak nevezni! Az első utasítás - "System Profile" - a kulcs. Itt bejelölhetjük, hogy mely elemekről kérünk jelentést. Javaslom, hogy csak azokat jelöljük be, amelyek tényleg fontosak, az összest kiválasztva nálam (iMac, c2d - nem egy friss, azt elismerem), vagy hat percig futott az összeírás.
A "New Mail Message" az eredményt új üzenetbe foglalja. Mivel olyan alkalmazást készítünk, amely nem kíván felhasználói beavatkozást, ezért az ide beírt adatokon nem tud majd változtatni. Az emailt az alapértelmezett Mail fiókból küldi, vagy - Mail beállítás függvényében - az utoljára használtból: nekünk mindegy. Csak az a fontos, hogy ha sok helyről kapunk vissza emailt, meg tudjuk mondani a feladóból, hogy melyik melyik gépet jelenti.
Végül a "Sent Outgoing Message" hatására a Mail lezárja és azonnal elküldi a rendszer jelentést.
Az Automatorból alkalmazásként mentsük el művünket - alkalmazás voltáról már a program indítása után döntöttünk. Adjunk értelmes nevet, amely a felhasználó számára is megmondja, mit tesz a program! Teszteljük magunkon! És ha minden rendben, akkor Mailben küldjük el a megfelelő címekre - meglepő módon 1-3MB lesz az app-unk.

És még azt is tudja!
Aki kíváncsi, már felfedezte, hogy az adatokat XML formátumban is kigyűjtethetjük az első paranccsal, ez az adatbázisba mentéshez, vizuális megjelenítéshez lehet öröm.
Az Automator alkalmazás persze tovább is bővíthető, változók használatával a gép beazonosítás sem megoldhatatlan.
Aki előrelátó, az olyan tárgyat ad a leveleknek, amelyre már kész szűrője van Mailben.
És a címzetteket nem is kell begépelni, elég az AddressBookból / Címtárból / Kontaktokból ráhúzni a felületre a megfelelőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése