2014. január 14., kedd

GarageBand Macre

Igen és igen. Ezen a héten az iLife alkalmazások kerülnek górcső alá? - kérdezhetné a kedves post-fogyasztó. Igen a válasz. És valóban jól látom - kérdezhetne tovább -, nincs "(optimista változat)" megbélyegzés a címben? És ismét igen a válasz. Nem mintha a GarageBand nem vesztett volna tudásából, de ez a veszteség nem oly mértékű, mint a nyereség, amit az új alkalmazás kínál. És mindjárt az elején, a GarageBandet ejtik "geridzsbend"-nek és "gárázsbend"-nek is angolszász területen - ne lepődjünk meg egyiken sem. Valamint - már említettem - én énekből fel voltam mentve, még tapsosnak sem voltam alkalmas (ritmusból csak kiesni tudok), így ha valami nem szakszavas, mea culpa.


1. Help! - Beatles
A GarageBand új verziójában sok parancs, utasítás, ikon, gomb került máshová, így a rutinos GarageBand felhasználó számára az első időszak idegtépő: tudja hogy mit akar, tudja, hogy a GarageBand képes rá, csak épp a helyét nem találja. Nos, az iOS-es Apple alkalmazásokból ismert Segítség itt is elérhető. Az egérrel mozogva további rövid segítségek tűnnek fel, ha a kijelző érzékeny részére siklunk. Amint mindent tudunk és a Segítség kezd Bosszantássá válni, kacsoljuk ki a Help-et. (Azért is Beatles: With a little help from my friends)

2. Smart Controls
A GarageBand előző verziójában trackenként dolgoztál, trackenként állítottál a hang jellemzőin: hangosság, panoráma (ha jól tanultam)... Az új GarageBandben ez másképp van, a választott eszköznek tudod a valósághoz hasonló felületen - potméterek, keverők... - állítani a jellemzőit. Ha kiválasztunk egy gitárt, akkor a gitár erősítők, torzítók... lesznek elérhetők a használt effektektől függően. Dobszetnél egyesével tudod a dobok és cinek jellemzőit állítani. (A "set controls" kezdetű asszociásiós lánc második láncszeme
Pink Floyd - Set The Controls For The Heart Of The Sun)

3. Apple Loops
Bár az Apple székhelye is egy loopon, az Infinite Loop-on található (ez végtelen ciklust jelent, ami programozásban a kifagyás, megállás és program-halál szinonimája), ám az Apple Loop-ok az Apple által adott hangminták, afféle zenei Lego építőkockák, amelyekből okos és ügyes, valamint jó hallással rendelkezők zenéket képesek felépíteni. A Loop-gyártás amúgy szakma, a zeneipar láthatatlan dolgozói szépen megélnek ilyen minták készítéséből. A régi GarageBandhez további loopokat lehetett vásárolni, volt vagy öt Jam Pack is. Most is lehet további Apple Loop-okat vásárolni.

4. Új hangkönyvtár
Az Apple frissítette a GarageBand hangkönyvtárát, kezdve a gitárhangoktól a dobokon át a nagyzenekari hangszereken át a szintetizátorokig. Ám itt is igaz, hogy alkalmazáson belüli egyszeri 4,99USD-s vásárlással szerezhetjük meg a több mint 150 hangszert.

5. Dobos
Ez a GarageBand igazi újdonsága. Ha nincs pénzed stúdió-zenészre, dob-felvételre, vagy még nincs igazán élő dobosra szükséged, akkor jöhet a GarageBand beépített dobosa (és további 14 vár arra, hogy némi alkalmazáson belüli vásárlással a szolgálatodba szegődjön). Minden dobosnak saját stílusa van, ezek - zenészek és zenebolondok számára - könnyen fel is ismerhetők. Persze a GarageBand dobosa alig várja, hogy programbeli állítgatásokkal ízlésednek megfelelően verje a bőröket. Arra is utasíthatod a dobost, hogy a dob-szerkó mely részét hanyagolja és mely részét szólaltassa meg nagyobb intenzitással. (zene dob)

+1 Mr. Byu
Az Alkalmazások > App Store megnyitása után keress rá a GarageBandre, majd legörgetve olvasd el Mr. Byu véleményét a GarageBand új verziójáról. GarageBand felhasználóként ír a GarageBand új változatáról.

-1. Podcast
Ami nincs az új GarageBandben, az a podcast készítési lehetőség, illetve a filmzene vágás. A podcast jött és ment, anélkül, hogy gyökeret lett volna képes verni - podcast valójában olyan rövidebb-hosszabb rádióműsor szerű valami, mint egy blog. Akkor hallgatod meg, amikor épp kedved van. Az iTunes képes a podcast előfizetések kezelésére, automatikus letöltésére. Egykor az Almalapnak is volt podcastja.

-2. 32 bit vs. 64 bit
Aki sok kiegészítőt vásárolt a GarageBand korábbi verziójához, az most rendre frissítheti ezeket. A korábbi GarageBand 32 bites volt, az új 64 bites.

-3. Mac és iOS
Az iOS eszközön GarageBandben elkezdett munkát folytathatjuk Macen GarageBandben, de ez fordítva nem igaz. Momentán, gondoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése