2014. január 10., péntek

iWork Macre (szomorú változat)

Az előző három bejegyzésben (Pages, Number és Keynote) több szájt és blog lelkendezése alapján mutattuk be a megújult iWork alkalmazás három programját, a szöveg- és kiskiadvány-szerkesztő Pagest, a táblázatkezelő Numberst és a prezentáció készítő Keynote-ot. A lelkendezésbe néha belerondított a Gonosz Almalap, nem bírván türtőztetni magát, visszasírva az elvetett, elvesztett képességeket. Az iWorköt anno az Apple a Microsoft Office ellen küldte harcba. A mostani verzióval viszont leginkább az a célja, hogy az alkalmazás tudása egyforma legyen iOS-en, Macen és böngészőn át - ezt nevezzük iCloudos verziónak. Az egyforma tudást a leggyengébb láncszem határozza meg, ez a legkisebb közös többszörös. És nem a Mac a leggyengébb, e címért az iOS és az iCloud vetélkedik.
Következzen hát a veszteség lista, ezt sem saját tollból, az említett cikkek és blogok szinte mindegyike tesz felsorolást, mi nincs az új verzióban.

Mi hiányzik a Pagesből?
Nem írunk körlevelet, de AppleScripttel sem instruálják már a tudósok a Pagest. De nincs Rich Text Formatum sem, ahogy elvesztettük a függőleges vonalzót is. Ugyan az Apple jelezte, hogy lesz pár szolgáltatás, megoldás, amely csak átmenetileg tűnik el. (Ez hasonló a Final Cut Pro esetéhez. Az Apple professzionális piac-vezető videó-vágó, -szerkesztő alkalmazását nagyjából úgy frissítette, ahogy most az iWorköt, hullott ott nem csak forgács, de gerenda is. Egy rövid nyár alatt a felhasználók kb. 60(!) százalékát vesztették el. Igaz, hogy később lassan szinte minden visszakerült az alkalmazásba, sőt ... csak a felhasználók nem váltottak vissza FCP-re. Az Apple - úgy tűnik - nem tanult, bár az iWork messze nincs olyan fontos, mint az FCP volt.)
Az új Pages mostoha gyerekként bánik az előző verzióval készült Pages dokumentummal, ha abban olyat talál, amit ő nem tud. Az első hetekben még olyan is megtörtént, hogy a Pages eldobta a doksit, ezt azóta az Apple korrigálta. Talán segít az újjal való megbékélésben a megerősödött iCloud támogatás.
Ha nem győzött meg az új Pages, a régi még ott maradt a gépeden (Alkalamazások > iWork > Pages, feltéve, hogy nem szóltál anno bele, hogy hova telepítse. Ha az Alkalmazások mappába tetetted, akkor bizony jól felül lett írva. Az Apple egyébként nem nyilatkozott arról, hogy a régi verziót nem törli-e majd egy frissítés, és meddig marad futtatható a régi változat.
Ha nem győzött meg a régi változat, válts Office 365-re, de azért tartsd a szemed az iWorkön. Az Apple bírja bizalmunk. Bírja.

Mi hiányzik a Numbersből?
A Numbersnél említsük meg, az ikonsor (Toolbar) már nem alakítható ízlésünk szerint egyik iWork programban sem. A Numbersben elveszett a nyomtatási nézet közbeni átméretezés. Nincs Reorganize, nincs kategorizálás, azaz az új Numbers automatikusan nem képes adatelemzésre. Itt említjük meg, bár a Numbersben volt a leglényegtelenebb, de repült az Instant Alpha is. Aki persze most azt mondja, hogy mi a nyavalya volt az a Reorganize és Instant bármi, annak nem jelent gondot a váltás az új iWorkre.
Az iWork elvesztette a Numbers grafikon intekatív befűzhetőségét Pages vagy Keynote doksiba - így hiába változnak a számadatok és a görbék a Numbersben, a prezibe vagy a doksiba lehet kézzel átvinni. Tudom, kopi-péjszt. De az meg fapad az embedhez képest.
A sablonokról is essen szó, mert az "élet minden területét lefedő" sablonok Amerikára készültek, és ez itt nem Amerika, Amerika messze van, Amerika visszainteget. Senki se használjon olyan sablont, amit nem ért, amiről nem tudja, milyen alapon számol.
Persze lehet vissza- vagy áttérni az Excelhez is. Aminél a Numbers százszor barátságosabb volt és maradt. Ritka az, hogy magunknak számolunk ki bármit is. Ha továbbadjuk, akkor feliratozni kell, ábra kell, szöveg kell és ez Excelben vér, könny és szenvedés, Numbersben pedig egyszerű, gyors és könnyű.
És persze lehet féltett kincsként őrizni a régi Numberst.

Mi hiányzik a Keynote-ból?
Hosszú a lista. Számos sablon ment a kukába. Számos animáció ment a kukába. A Smart Build is ment a kukába. Az AppleScript támogatás is ment a kukába. Lehet, hogy ez sokakat nem ráz meg, de azokat, akiknek napi kenyere a prezentáció készítés, igen. Azokat a profi felhasználókat kényszeríti most az Apple vissza a Microsoft Office-ra, akik anno örömmel váltottak az Apple irodai csomagjára: megszabadultak a nehézkes, poroszos, avitt, rengeteg fölösleges és bonyolult dologgal telepakolt Wordtől, Exceltől és PowerPointtól.
És akkor a Keynote-nál írjuk le azt, ami mindhárom alkalmazásra momentán igaz: a Maces verzió a tudásban leggazdagabb, az iOS vagy feléri ezt, vagy nem. Az iCloudos meg gagyi, akkor használjuk, ha vészhelyzet van. Előtte duplikáljuk a megnyitandó fájlt, mert - hipp-hopp - eltűnnek belőle azok a dolgok, amiket az iCloudos változat nem ért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése