2014. január 16., csütörtök

iPhoto Macre

És ismét egy olyan frissítés, ami nem járt károkkal, úgy látszik az Apple-nél meg kell tanulni örülni ennek is. Az iPhoto a legrégebbi iLife alkalmazás - mivel az igazi első iTunest mára az Apple nem sorolja az iLife programok közé. A tavalyi szoftver frissítés a legkevésbé az iPhoto-t érintette.


1. Váltás az Apple térképére
Az Apple szakítva a Google-lel, saját térkép szoftvert alkotott, amelyik csúfos hiányosságokkal mutatkozott be. A botrányba bele is bukott az Apple leginnovatívabbnak tartott alelnöke. A térképet azóta is javítják, mostanra jól működővé vált. A térkép alkalmazásként elérhető az iOS alatt és Macen a Mavericks-szel mutatkozott be. És ahogy az várható volt, az Apple, ahonnan csak teheti, kiírja a Google térképét, így járt az iPhoto is. Oly annyira, hogy az iPhoto nem a Maps/Térkép alkalmazásra támaszkodva jeleníti meg, hogy adott fénykép hol készült, hanem az Apple beleintegrálta a térképet az iPhoto-ba. Elegánsabb lett volna meghagyni a választás lehetőségét, de az ilyen esetekben nem jellemzi az Apple-t. Maga a szolgáltatás - fényképek térképre tűzése - a fentiekből is kitalálhatóan nem újdonság, több éves iPhoto tudás. Csak most Apple térképpel.

2. Fényképadatfolyam
Sok nevű okosság ez, az Apple magyar nyelvű leírásaiban volt már minden Fénykép/Fotó/Photo[Adat]Folyam/Stream - kombináción belül. Két féle fénykép-folyam létezik. Az egyik a saját Apple ID-s eszközeink közti, amennyiben ezt az adott eszközön engedélyezem. A másik arra való, hogy képeket osszunk meg másokkal. Erről a lehetőségről nem rég írtunk: Fényképfolyam töltése többek által. Akinek felkeltette érdeklődését az iPhoto ezen képessége, feltétlenül olvassa el az említett bejegyzést.

3. Nyomtatás
A nyomtatás párbeszédablak megújult, a fotó-nyomtató tulajdonosok örömére már adott fényképméretben is lehet fényképet nyomtatni.

4. Megosztás
Az előző iPhoto Create és Share lehetőségei egybeköltöztek a Share alá. Itt találjuk meg a digitális megosztási lehetőségeket - Facebook, Flickr, Twitter, iCloud, Mail... - és a hagyományos nyomtatott megosztási lehetőségeket - fényképalbum, naptár, meghívó, diavetítés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése