2014. január 20., hétfő

32,5m$ visszatérítés a "téves" gyerek-vásárlások után

A cím majdnem mindent elmond. Az Apple, az FTC döntése értelmében 32 és fél millió dollárt fizet vissza annak a harminchétezer családoknak, ahol az iOS eszközt keze közé kaparintó gyerek alkalmazáson belüli vásárlással élt. Persze nem mindenkinek, csak aki az Apple ellen indított csoportos kereseti eljárásba bejelentkezett. Az Apple úgy nyilatkozott, hogy a "hosszú jogi csatározás helyett" a megegyezésre törekedett.
"Nem követelhető olyan vásárlás ellenértéke, amely nem került jóváhagyásra" - áll a döntőbíróság indoklásában. Az app-on belüli vásárláshoz ugyanis, beállítástól függően, nem kér az iOS jóváhagyást. Így a gyerek össze-vissza költheti szülei pénzét. Ráadásul az Államokban a legtöbb hitelkártya hitel felvételére is alkalmas, amíg itthon általában csak a kártyához rendelt összegig költhetünk. (Credit vs. debit - az ínyencek számára.)

2600$ a listavezető
Egyetlen alkalmazásból költött ennyit egy édesanya leánya (580eFt) neki leányálom lehetett - idétlenkedett a Gonosz Almalap). A per, ahogy említettem, az Államokban zajlott, de a brit tapasztalatok is kedvezőek, az Apple ott is vissza szokta téríteni a hasonló pénzeket.
Az Apple március 31-ig alakítja át a rendszerét hülye gyerek biztosra.
Magyarországi tapasztalatunk még nincs. Ahogy arról sem sikerült információt találnom, hogy az érintett alkalmazás tulajdonosa is visszafizet-e az Apple-nek - a bevételnek csak a 30 százaléka az Apple-é, ugyanis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése