2014. január 15., szerda

iMovie Macre (optimista változat)

A megújult iMovie számos képességét megőrizte, ám a felületét teljesen áttervezték az Apple szakemberei. Eddig számos szerkesztési eszközt közvetlenül elértünk, most megszűnt ez a zsúfoltság, az Apple olyan, egyszerűen megjegyezhető és beszédes nevek mögé rejtette ezeket, mint Adjust vagy Share. A program változatlanul ütős, de talán a kezdőket kevésbé elriasztó.
Nem a mostani változás a legnagyobb az iMovie életében. Volt olyan verzió váltás, amikor az Apple egyedül a szoftver nevét - iMovie - tartotta meg, még az ikon is ment a kukába. Igaz, az ikon most is változott, de bátran mondhatjuk, hogy a változás arányos a program változás mértékével.


1. Beolvasás
A nyersanyag beolvasása az első lépés a mozikészítésben. Az Import ablak (csak az ikonja látható a képen) felsorolja az összes elérhető eszközt, beleértve a Machez csatlakoztatott külső merevlemezt, kamerát is. Vagy az Import All gombra kattintunk, és mindent beolvastatunk az iMovie-val, vagy kiválasztjuk a vágyott klipeket, és csak azokat "digitalizáljuk". Így töltődik fel a képen is látható klip-könyvtár.

2. Megosztás
A kijátszás a mozikészítés utolsó lépése. Amíg az iMovie Theater csak számodra elérhetően az iCloudban tárolja a videód, addig a Share ikonra kattintva megoszthatod azt másokkal akár a Facebook, a YouTube, a Vimeo vagy a CNN iReport felületén. Ehhez csak be kell jelentkezned az adott oldalra és követned a kijelzőn megjelenő utasításokat.

3. Theater
Shakespeare idézése nélkül mondjuk el, hogy a "Színház" gombra kattintva tekinthetjük meg a kész mozijainkat, mozi-előzeteseinket. A Maces ezt az iMovie teljes kijelzőre vetítve teszi meg. Ami még jobb, a Theatre az iCloudon át mozidat megnézhetővé teszi minden olyan iOS eszközön, Macen és AppleTV-n, amely a te iCloud azonosítódat használja.

4. Adjust
Az Adjust megkattintása után klip-szerkesztő eszközsor jelenik meg közvetlenül az Adjust ikon alatt. A szerkesztősor ikonjait használva módosíthatjuk egy klip színezetét, rázkódás-mentessíthejük a klipet... Az alapállapothoz jutunk vissza a Reset Clip ikonra kattintva. Ha rábízzuk magunkat a Macre, akkor használjuk az Adjust melletti Enhance ikont!

5. Forrás klip-tár
A beimportált klipeket mutatja a baloldali oszlop. Bármelyiket kiválasztva a jobb oldali (nagyobb) előnézetben mutatja meg tartalmát az iMovie. Akár fogd-és-vidd módszerrel a teljes klipet hozzáadhatjuk a készülő mozinkhoz, de kiválaszthatjuk egy részét is, csak ezt adva a mozihoz.

6. Tartalom könyvtár (Content Library)
A név megtévesztő, ide került az összes szerkesztő eszköz, itt választhatunk zenéket, zajokat, fényképeket, térképeket, áttűnéseket, feliratokat... A Sablonok is ide kerültek, ezek feliratokat és áttűnéseket javasolnak a kezdő filmkészítőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése