2014. január 6., hétfő

Fájlok átnevezése szolgáltatásként

Nem, nem kell megriadni, pár mozdulat csupán, és többé nem lesz közdelem a fájlok átnevezése. Az Automatort fogjuk használni, hogy a Finder alá írjunk egy szolgáltatást - nem, most sem kell pánikolni, roppant egyszerű az egész. Elronthatatlan. Na jó, el lehet rontani, de ahhoz azért igyekezni kell.

Mikor lehet szükségünk fájlok tömeges átnevezésére?
Leggyakrabban akkor, amikor valamilyen külső eszközről szerzünk be fájlokat. Például iPhone képeket töltünk át, vagy távoli szerverről Track1 ... Track-sok nevű fájlokat töltünk le. De a kijelző képének lementésekor keletkező fájlokat is vágyhatunk értelmesebb névre nevezni.

Mi az a szolgáltatás?
Nos, ez egy régi Mac OS X képesség, ami első hallásra kicsit bonyolult, ugyanakkor legalább ennyire hasznos. Szolgáltatás az, amit az egyik alkalmazás egy másik alkalmazásnak nyújt. Példa legyen erre az email cím. A legtöbb esetben, ha kijelölünk bármelyik alkalmazásban egy mail címet, akkor a ctrl+klikk vagy ennek megfelelő kombinációra megjelenő menüben ott találjuk a mail küldést az adott címre. A "mail-küldés" szolgáltatást a Mail kínálja a többi alkalmazásnak.
Mi egy alkalmazást készítünk - tömeges fájl-átnevező alkalmazást. Ez az alkalmazás kínál a Findernek egy szolgáltatást, konkrétan a fájl-átnevezést.

Írjuk meg a szolgáltatást!
Indítsuk el az Automatort!


Válasszuk a szolgáltatás készítést! Az ablak tetején adjuk meg, hogy a szolgáltatás fájlokat és mappákat kezel, és azt is, hogy ez a szolgáltatás a Finder alól lesz majd elérhető. A képeken pontosan látható, mit kell beállítani, beírni.


A bal oldali parancsok közül keressük ki, és vonszoljuk az előbbi beállítás alá a következő utasításokat! Rá is kereshetünk a parancsok nevére, de gyorsítja a megtalálásukat, ha a listát szűkítjük a Fájlok és Mappák kiválasztásával.


Az új mappa paranccsal egy új mappa jön létre az Íróasztalon Átnevezendő néven, vagy azon, amit megadunk. Ebbe másolja át a Mac az átnevezendő fájlokat. Azért nem helyben nevezzük át, mert ha nem sikerülne az átnevezés, a Visszavonással (Undo) nem lehet a szolgáltatás módosítását - átnevezés - visszavonni.
A Mappa tartalmának lekérése fölöslegesnek tűnik, de szükséges. Ez a parancs passzolja a következőnek az átnevezendő fájlokat. A Finder elemek rendezése végzi a munka dandárját, természetesen a magyar elnevezések kicsit félrevezetőek - a Rename pontosabban írja le ezt a parancsot.


A parancs öt módon képes a fájlok átnevezésére, mi most a sorszámozást (1) választjuk, amit magyarul "Sorrendbe rendezésnek" fordítottak. A panelen látható Példa mindig mutatja, mi lesz az új fájlnév. Mi jelöljük be az "Új név" opciót (2), de ne töltsük ki a mezőt, a nevet minden alkalommal meg fogja kérdezni a Mac, amikor a szolgáltatást igénybe vesszük. A sorszám a név után lesz (3), azzal egybeírva (4). A szám mindig három számjegyből fog állni. A fájl név ez lesz: újnév001.amivolt - azaz a kiterjesztés nem változik, még jó!
A panelen a Beállításokat kiválasztva jelölhetjük be a (6)-sal jelzett opciót. Ez szükséges ahhoz, hogy a szolgáltatás megkérdezze, milyen nevet akarunk adni az átnevezendő fájloknak.
Kész is vagyunk!

Mentés és tesztelés
A Fájl > Mentés paranccsal mentsük el művünket, én a Rename batch of files nevet akartam adni, de a többesszám lemaradt.


Irány a Finder, kijelölünk egy marék fájlt - baj nem lehet, az átnevezéshez megduplikáljuk őket, ugye emlékszel? És ctrl+klikk. És ott a mi szolgáltatásunk!


Örömködés közben
Úgy gondolom, hogy ebben nem volt semmi ördöngösség. Tudom, lesznek akik megpróbálják az átnevezést helyben végrehajtatni, és nem külön mappában. Elvileg nem lehet gond, a Mac biztos nem fog hibázni. Az Automator kicsit csökönyös, de nagyon hasznos segédeszköz. Érdemes szelidíteni.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm a hasznos infot! Több óra plusz munkától kíméltél meg:)!

Megjegyzés küldése