2014. január 7., kedd

Pages Macre (optimista változat)

A Pages előző változata, a 09-es jelzésű, jogosan volt a Microsoft Word kihívója, hatékony szöveg- és kis-kiadvány-szerkesztő képességével. Ám a képességét bonyolultság kísérte, az új Pages egyszerűségével tüntet. Így summázhatjuk a számtalan méltató írás, blog bejegyzés lényegét. Lássuk, a dicsérők mit emelnek ki (fordítás követ fordítást):


1. A View lista
A View menü listája jelentősen megrövidült az előző verzióhoz képest. Viszont idekerült a szószámlálás megjelenítése/rejtése és a bélyegkép nézet mutatása/rejtése.

2. Comment gomb
Ahogy a korábbi verzióban, úgy most is a felső ikonsor egyes elemeire kattintva helyezhetünk el szabadon további szövegdobozt, képet, táblázatot vagy mértani alakzatot a szerkesztett dokumentumban. A Comment ikon az újdonság, ez a közös munka ajtaját nyitó kilincs. (Wow!) Erre kattintva addig rejtett menüsor jelenik meg, amely segítségével mi is fűzhetünk megjegyzést a dokumentumhoz, és mások megjegyzéseit is megjeleníthetjük. Szintén így találunk rá a "Track Changes" opcióra, amit magyarul leginkább korrektúrázásra használunk, ezzel a szövegen végzett változtatások követhetők.

3. Share - megosztom
Az új Mavericks/iOS6 dizájnnal érkezett ikon a megosztás ikonja. Rákattintva azonnal levél csatolmányává tehetjük a dokumentumot, vagy fellőhetjük az iCloudba. De megoszthatjuk Üzenetküldéssel (Message), Facebookon vagy Twitteren is. A címzett rákattint a kapott linkre, a Pages állományt az iCloudból nyitja meg a fogadó Pagese, de szerkeszthetik webes Pages-zel is. Így nincsen giga méretű email - csak a link utazik -, és nincs a 09-esnél előforduló formátum vesztés sem. Viszont az Apple megoldása még mindig nem normális kollaborációs megoldás.

4. Teljes kijelzős üzemmód
A 09-es teljes kijelzős módban a puszta dokumentumot mutatta csak, számos parancs, menü volt elérhetetlen. Az új változat a teljes alkalmazást feszíti ki a teljes kijelzőre, így minden eszközt, menüt és parancsot elérünk. Aki úgy szeret dolgozni, hogy más alkalmazás nem piszkít bele a munkába, az most ezt a Pages-zel is megteheti.

5. Setup - alapbeállítások
A dokumentummal kapcsolatos beállítások kerültek a Setup ikon alá. A papír méret, nyomtató, margó ... állítható itt. És a ligatúrák használata is, feltéve, hogy tudod mik azok a ligatúrák (nem szakszervezeti kirándulás, az biztos!).

6. Inspector rögzítve
A legszembeszökőbb változás az Inspector eltűnése, helyesebben (jobb) oldalsávvá változtatása. A szöveg megjelenést a korábbi verzióban részben az Inspectoron, részben a helyzet-érzékeny menüsoron, részben a fiókként előbukkanó stílussoron lehetett módosítani. Most minden egy helyre került. Hasonlóan a szöveghez, ha képet vagy geometriai alakzatot választunk ki, azok módosítása mind egy helyen, itt a rögzített oldalsávon végezhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése