2019. október 30., szerda

Szövegből hang – Macen

A Mac képes felolvasni a kijelölt szöveget. Azt, hogy milyen nyelven és ki olvassa fel a szöveget, az Alma menü > Rendszerbállítások > Kisegítő lehetősgek > Beszéd párbeszédablakban állíthatjuk be. A magyar hang Mariska – leánykori nevén Eszter –, aki rondán beszél magyarul (példa), tehát gyerek közelébe nem engedném. Viszont az angol, német, francia, orosz és héber nyelvű beszélőről többen mondták, hogy hibátlan. Így akár nyelvtanuláshoz is jól használható.


Szöveg felolvasása és mentése iTunesba

Aki nem azonnal szeretné hallani a kijelölt szöveget, azoknak mutatom meg, hogy lehet egy kimásolt szövegből iTunesba tett hang-állományt kapni. Jön a kedvencem, az Automator. Az Automatorral Maces parancsokat húzunk egymás alá, a felső átad adatokat a következőnek. Ennyi.
Az indítás után most a Munkafolyamatot választottam. A Gyorsművelet azért lett volna szebb, mert akkor a szövegből hangot készítő alkalmazásunk bármikor elérhető lenne a kijelölt szövegre történő kattintásra megjelenő helyzetérzékeny menün át.
A munkafolyamat elemei a képen láthatók.

  1. Vágólap tartalmának lekérése Az Automator rutint úgy hívjuk meg, hogy előtte kimásoltuk a digitalizálandó szöveget.
  2. Szöveg átalakítása hangfájllá A szöveg Alex hangjával kerül rögzítésre az Íróasztalra Alex2Siri fájlnéven.
  3. Fájlok importálása iTunesba A könnyebb megtalálhatóság kedvéért létrehoztam iTunesban egy AlexSiri lejátszási listát. Ennek léteznie kell, még ha üres is, különben itt megakad az Automator.
  4. iTunes zeneszámok információinak beállítása Ez tulajdonképp szorgalmi feladat, haszna az, hogy iTunesban könnyebb lesz az életünk. Nevet ne adjunk, tapasztalatom szerint – de érteni nem értem – gondot okoz.
Hogy használom? Kijelölöm a szöveget, majd rákattintok az Automatorban a "Futtatás" gombra. És kész.

A hangos szövegek iTunesban

Így találom meg. És innen már könnyen megoldható a kézi vagy automatikus átmásolás iPhone-ra, iPadre, ha az a cél eszköz.

Rakjunk rendet magunk után!

Az első Automator rutin az Íróasztalra teszi le a generált hangfájlt és ott is felejti. Ezzel a rutinnal az összes ilyen generált fájlt eltakaríthatjuk. Természetesen a két Automator egy munkafolyamatba összevonható, én a biztonság kedvéért a kettő közé betennék egy két másodperces várakozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése