2019. október 14., hétfő

Mac Mail, Mail Drop meg pár apróság

Az Apple email kezelő alkalmazása a Mail, ebben a bejegyzésben pár ötletet mutatunk a használatára. De mielőtt belevágnánk, mikor vagy miért érdemes a Mailt használni? Ha csak egy gmail címed van, és semmi más, akkor talán érdemes azt böngészőből kezelni és nem betenni Mail alá. Ha irodai környezeted Microsoftos, akkor talán jobb, ha Outlookot használsz. A két "talán" értelme, az Apple a saját szoftvereinek teljes integrációjára törekszik. Erre példa a Megosztás menü (szinte bármelyik alkalmazásban), ahol a Mail az egyik választható lehetőség, a böngésző Gmail vagy az Outlook meg nem.

Egy alkalmazás megismerésének egyik módja, hogy megnézzük, mit lehet megtenni és letiltani a Beállításaiban. Aki nem szokott "csicsás" leveleket írni – fett, bold, kövér, italic, dőlt, kurzív... használata –, annak érdemes az Üzenetformátumot "Sima szöveg"-re állítani.
Itt állíthatjuk, hogy az oda-vissza menő levelekben láthatók legyenek az idézetszintek.

Figyeljünk arra, hogy kit cc-zünk be egy levélbe! Eszméletlen mennyiségű fölösleges levelet küldünk ilyen-olyan mentséggel. Ráadásul a sokak közt pattogó levél nehezen követhető, néha – párhuzamos válaszoknál – ketté válik, dugig van tartalmas "OK" válaszokkal.
Nagyon érdemes megfontolni, hogy ha nagyon sok levelezésünkben a "beszélgetés", a "thread", ott érdemes váltani csoportos csevegést támogató alkalmazásra vagy feladat-kezelőt, projekt-menedzser alkalmazást.

Még mindig gyakori hiba, hogy "kiadjuk" más email címét. Amikor több ismerősünknek írunk, akik nem ismerik egymást, ha a cc mezőt használjuk, akkor mindenki megkapja a másik email címét (is). Ilyenkor kell használni a bcc mezőt, a titkos másolatét. Ha ide pakoljuk a mail címeket, akkor a fogadó nem látja a többiekét.
Vigyázzunk! Figyeljünk arra, hogy amikor kapunk egy levelet, akkor azt nekünk írták, vagy csak be-cc-ztek vagy bcc-ben voltunk-e. Ebből tudhatjuk, hogy mi a feladatunk: válaszolni, tudni róla (és imádkozni, hogy térjünk át egy csoport csevegő vagy feladat kezelő alkalmazásra) vagy titokban tartani, hogy tudunk azt írtakról.


Ha @icloud.com végű mailt használunk feladóként, akkor érdemes bekapcsolni a nagy mellékletek küldését támogató Mail Drop szolgáltatást. Ilyenkor az iCloud tárhelyünket használva küldi a Mail a méreten felüli levelet, levél csatolmányt. Más esetben erre ott a toldacuccot vagy a WeTransfer-t.

Amikor 25 MB feletti a csatolmány, a Mail rákérdez.

Amikor a levél megérkezik, egy hónapig érhető el a csatolmány. Tehát ne bízzunk a Mailben, hogy ha majd két és fél év múlva szükségünk lesz a csatolt fájlra, akkor elő tudjuk keresni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése