2019. október 25., péntek

PDF űrlap kitöltése, aláírása Macen

A Megtekintő a Mac svájci bicska alkalmazása. Sok minden más mellett remek eszköz számos PDF feladat ellátására. Sokan megszokásból töltik le az Acrobatot [Acrobat Readert] (az Adobe ingyenes PDF-olvasóját, amit megkülönböztetünk az Acrobattól, ami fizetős és sokat tudó), pedig érdemes volna egy pillantást vetni a Megtekintőre. Ma egy űrlappal küzdünk meg. Amelyet a szépreményű fél kitöltve, aláírva vár vissza tőlünk. Nekünk pedig sem nyomtatónk, sem szkennerünk. De van Megtekintőnk!

A PDF fájlt Megtekintővel nyitjuk meg, bár milyen módon is sikerült rá szert tennünk. Ha a készítő rendes volt – és szeretné automatizáltan feldolgozni az adatokat –, akkor a kitöltendő rubrikák, cellák, mezők, területek önkijelölődnek és csak gépelnünk kell. Ha a készítő imádja a kézi feldolgozást, akkor nekünk is több feladatunk van!
A "Korrektúra eszköz sor megjelenítése" parancs – ikonsoron a ceruzahegy, képen kék, vagy a Nézet menüből – kiadása után a Szöveg eszközt (T betűs ikon) választva szövegdobozt dob a Megtekintő a PDF-be. Ezt vigyük a helyére fogd-és-vidd módszerrel. Jelöljük ki a "Szöveg" szöveget, majd az eszközsor Szövegstílus eszközével (A betű, az utolsó) módosítsuk olyanra, ami nekünk kedves és a fogadó fél számára is értelmezhető lesz.
Gépeljük be a megfelelő szöveget, választ az űrlap kérdésére.
Majd duplikáljuk a szövegdobozt, vagy újat kérünk és végig megyünk a teljes űrlapon.

Eljutottunk az aláírásig. Ezt is megússzuk nyomtatás és szkennelés nélkül, ha csak nem eszméletlen fontos, NAV-nak vagy hasonlónak küldendő irattal van dolgunk – mi cégként az összes ajánlatot a következőkben bemutatott módon írjuk alá, de a nem állami szolgáltatók is befogadják a megrendeléseket, visszaigazolásokat ezzel az aláírással. (Nem, a cégnek nincs bélyegzője, törvény szerint nem kötelező, hogy legyen.)
Az aláírást az Aláírás eszközre kattintva érjük el. Két eset van, vagy már van aláírásunk – ekkor kiválasztjuk, helyére vonszoljuk és méretezzük (kép alján) – vagy nincs.
Ez utóbbi esetben két módon hozhatunk létre. Az egyszerűbb és gyorsabb, ha a trackpaden írunk alá, olvassunk(!) és kövessük a Mac utasításait. A nehezebb a kamerás megoldás, ekkor is követni kell a Mac utasításait, saját tapasztalat, hogy az utóbbival "szebb" aláírást lehet létrehozni. A képen alul láthatót postairónnal írtam és kameráztam be, onnan a vastagsága. (Igen, megpróbáltam bélyegzőképet is beolvastatni, de nagyon nem ment.)
Fontos! Ez az aláírás nem valódi digitális aláírás. Ez hivatalosan nem aláírás.
Fontos! Az aláírást a Mac titkosítva tárolja, tehát nem fogod képként megtalálni.

Bár PDF-et szeretnénk visszaküldeni, de nem bírom ki, hogy nem mutassam meg, akár jpg formátummá is alakíthatnám a doksit. Vagy ha a kis vicces cég .jpg letölthetőt adott – igen, van ilyen –, akkor nem ügy PDF-fé alakítanom. Nem, a Megtekintőben nincs karakter felismerés (OCR).

Előfordul, hogy sok oldalas valamit kell kezelnünk. Az oldalak a megszokott fogd-és-vidd módszerrel felcserélhetők, a kijelölt oldal(ak) törölhető(k). Több PDF fájlt legegyszerűbben az Automatorral fűzhetünk össze, de az egy másik történet.

És végül, de nem utolsó sorban akár jelszóval védetté is tehetjük a PDF állományt. Evidens, hogy a nyitó jelszót nem ugyanabban a emailben adjuk meg, amelyikben a PDF-t küldjük, sőt! Ha lehet, akkor más csatornán küldjük, ha a PDF levélben megy, akkor a jelszó menjen SMS-ben!
Tudjuk, ha egyszer kiadtuk a jelszót, akkor azt már ketten ismerjük, és amit ketten tudunk, az ... hát ... nem feltétlenül titok.

Hogy egy vicces történetet is fűzzek a jelszavas védelemhez, egyszer, régebben megtalált minket egy cég, hogy ezervalahányszáz embert kellene oktatni – évente nem fordul meg nálunk ennyi hallgató. Gyanús is volt, hihetetlen is, ezért a PDF-ben küldött ajánlatot jelszóval levédtem, de a jelszót "elfelejtettem" elküldeni. Kaptunk egy köszönő levelet, amelynek az volt a lényege, hogy jók az árak, de engedjünk. Újra elment a változatlan jelszóval védett PDF, megírták, hogy így már oké. Majd kiderült, hogy sajnos nem mi nyertünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése