2019. október 28., hétfő

Mac, iMovie, hang alapok

Amikor az iMovie-t, a minden Macre előre telepített "fapados" videó-vágó alkalmazást használjuk, akkor egyszerre több szakmában való jártasságról teszünk bizonyságot. Az egyik szakma a hangmérnöké [tőlük már most elnézést kérek hozzá nem értésem miatt). Ebben a bejegyzésben mutatok pár módot, eljárást, megoldást a hangok, hangsávok kezelésére. A pár dolog azt is jelenti, hogy ennél jóval többet tud az iMovie.

Mutasd a hangot!
Az alsó idősávon a Settings > Audio (1) bekapcsolásával jeleníthetők meg a hangsávok (2). A klipekhez tartozók épp úgy, ahogy a függetlenek, hangminták.
Egy vagy több kiválasztott hang-klip hangerejét a jobb felős "monitor" feletti ikonsor hangerő (3) ikonjára kattintva (is) állíthatjuk. Az Auto (4) gomb megpróbálja a kiválasztott klip hangerejét a szomszédaihoz illeszteni, illetve az elérhető torzításmentes leghangosabbra állítani.

Eltérő hangerő klipen belül
Előfordul, hogy a hang-klip egy adott szakaszán eltér a hangerő a klip többi részétől, például valaki felkiált, tapsol. Vagy akad egy olyan szó – dehogy a káromkodásra gondolok –, amit szeretnénk "kivágni". Megtehetnénk ezt sok féle képpen, a profi iMovie-s a következőt teszi.
Az egérrel a hangsávon arra a pontra áll, ahonnan más hangerőre lenne szüksége – az egeret nem a hangerőt mutató vékony vonalon tartva. Majd az "R" betű lenyomása mellett kijelöli az elhalkítandó vagy felhangosítandó szakaszt, sárga keret lesz a hangsávon látható.
Elengedve mindent az egeret a jelölésen belüli hangerő vonalra viszem, majd azt megfogva a jelölésen belüli szakasz hangerejét módosítom, az iMovie százalékosan jelzi azt, hogy az eredeti hangerőhöz képest hol tartok (5).
Szuper profi iMovie-s azt is tudja, hogy a kijelölés megszüntetése után nyert négy pötty megfogható. A megfogott pötty vagy vízszintesen mozgatható, ekkor időben tesszük a pontos előrébb vagy hátrább, vagy függőlegesen, ekkor a hangerőt változtatjuk. Az első két pont és az utolsó kettő közti görbe a kijelölésen kívüli és a kijelölés hangereje közti folyamatos hangerő változást mutatja.

Hegylakó
Amikor több hangsáv kerül egymás fölé, akkor nem az a helyes, hogy a hallani akart sáv hangerejét felfelé, a többiét lefelé módosítom. Az okos megoldás, hogy kiválasztom a hallani kívánt klipet, majd az ikonsoron engedélyezem, hogy a hang-klip elnyomja a többi hang-klipet (6), a csúszkán állított mértékben elnyomja, elhalkítsa. Azért okos megoldás ez, mert ha mozgatjuk a klipeket, akkor nem kell kézzel utána menni, hanem az automatizmus viszi magával a hang kiemelést. Ha a hangsávok láthatók, akkor az elnyomás is látható lesz.

Hangot a képtől
Hangot a képtől úgy választom el, hogy kijelölöm a klipet (7), majd a helyzet-érzékeny menüben kiadom a megfelelő (8) parancsot (alt/option + command + B). A képklip elveszti a hangját, a hang önálló elemként jelenik meg az idősávon (9).
Ez remek megoldás akkor, ha a felvétel hangját szeretnénk használni, de a képet nem.
A hang kliptől történő leválasztása kell a "J" vagy "L" vágáshoz is. Tételezzük fel, hogy készítettünk egy riportot – beszélő fej – és vannak vágóképeink is. Profi megoldásnak tűnik, ha a nyilatkozó már az egyik vágókép alatt elkezd beszélni, elmond egy mondatot, majd váltunk az őt mutató klipre, ahol tovább beszél – ez a "J", mert a hang az előző klip alá kanyarodik. Ilyenkor levágjuk a hangot, és önálló elemként betesszük a vágókép végére. A beszéd klip vége meg pont a beszélő-fej kép-klip végével esik egybe, így nem lesz gond a kép és hang szinkronja közt.
Az "L" ugyanez, csak ott a fejet vágóképre váltjuk.

Hangot a képtől? Nem mindig!
De mi van akkor, ha valaki perceken át beszél és sok vágóképpel tenném a látványt nézhetőbbé? Ilyenkor nem vagdosom le a hangot a klipről, hanem a vágóképet hozzáadott videóként  (10) helyezném az idősávba. A menü soron tudnám (11) módosítani, hogy a hozzáadott videó milyen módon jelenjen meg. Ami biztos, a hozzáadott elem hangját elnémítanám.

Hang feljavítása
A kijelölt klip hangján szerény mértékben javíthatunk. Attól függően, hogy milyen a hang – beszéd, zene... –, választhatunk az ikonsorról (12) hangkiemelőt. Bár szerény a készlet, de érdemes használni, még a hozzám hasonló botfülűek is hallják a különbséget.

Hangalámondás
Igen, a bemondó, narrátor is egy szakma, de mi természetesen ehhez is értünk! A mikrofon ikonra (13) aktiváljuk az iMovie hangfelvevő szolgáltatását. A (14) felvevő gombra kattintva indul a felvétel. Ekkor az iMovie kicsit korábbról indítja a lejátszást, a "monitor" részen láthatóan visszaszámol 3-2-1 ... és beszélhetünk. Érdemes egy tapssal kezdenünk, így nem lesz gond abból, hogy az első szótagot is hibátlanul rögzítse a Mac. Befejezve a hangalámondást, ismét a start, ekkor stop gombra kell kattintani.
Jó, ha olyan hangosan beszélünk, hogy a start/stop gomb melletti hangerőmérő minél gyakrabban narancssárga, de még nem piros. Azért jó, mert ha nem beszélünk elég hangosan, akkor a hangalámondás hangerejét fel kell majd húznunk, így nem csak a hangerőt, de az összes háttérzajt is felerősítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése