2019. október 16., szerda

Azok a jobbról beúszó üzenetek avagy az Értesítési központ

Azok a jobbról beúszó üzenetek! Van, aki imádja, van, aki utálja és akad, aki tudja, hogy hol lehet állítani, hogy mit lássunk, és mit ne. Hogy ami bejön, az menjen is magától, vagy várjon ránk. Mi a harmadik csoportba tartozunk, tudjuk és megosztjuk a tudásunk.

A Rendszerbeállítások > Értesítések (1) párbeszédablakban szabhatjuk testre az Értesítési központ működését. A baloldali listából (2) válasszuk ki a megrendszabályozandó alkalmazást! A jelzési stílus (3) alatt választhatunk: ne csússzon be üzenet az alkalmazástól, vagy csússzon be, de tűnjön is el pár másodperc múlva vagy csusszanjon, és várjon, amíg a két lehetőség közül az egyikre kattintok. A lehetőségeket az alkalmazás adja, én nem tudom befolyásolni. Néhány üzenet – rendszerfrissítés, akkumulátor lemerülése – kikapcsolhatatlan.
A további (4) lehetőségek függnek a kiválasztott alkalmazástól. A "jelvény-alkalmazásikon" magyar nyelven azt jelenti, hogy a beúszó üzeneten az adott alkalmazás ikonja is látható lesz. Ez jó, mert így sokkal gyorsabban felismerjük, hogy melyik alkalmazás üzen éppen.
Itt állítható – nem mindig –, hogy pityegjen-e a Mac az adott üzenet beúszásakor. Ha járunk közösségbe, akkor gondoljunk embertársainkra!
És végül (5) megadhatjuk, hogy beérkezési sorrendbe, vagy alkalmazásonként gyűljenek az üzenetek. Hol is gyűlnek az üzenetek? Az Értesítési központot a menüsor jobb szélső ikonjára érjük el, jobbról egy hasábnyi info úszik be. Két füle is van az Értesítési központnak, most az Értesítésekről beszélünk. A Ma fülről itt egy videónk!

Persze az élet nem egyszerű, pedig az Apple-től megszoktuk, hogy azzá teszi. Néha alkalmazáson belül tovább lehet finomítani az Értesítési központ működését.
A Mail is ilyen. Megnyitva a Mail > Beállítások > Általános párbeszédablakot, tovább pontosíthatjuk (6), melyik érkező levélről kapjuk üzenetet.

Hasonló a helyzet a Safari esetén is! A Safari > Beállítások > Webhelyek párbeszédablakban adhatunk meg vagy vonhatunk vissza weblap üzenési jogosítványát. Mindenkivel előfordult már, hogy egy weblapnak engedélyezte az üzenet küldést és azóta megállíthatatlanul dől az info az oldalról. Na, ez az a hely, ahol ezt megállíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése