2019. október 21., hétfő

iCloud alapozó

Ismétlés a tudás édesanyja, újszülöttnek minden vicc új – időről időre beszélünk az iCloud alapokról. Az iCloud az Apple felhőszolgáltatása, ahol az Apple ID-vel azonosítod az eszközeidet. Az Apple célja az eszközök közti adatáramlás, amit az egyiken elkezdek, azt a másikon befejezzem. A cél szép, az oda vezető út hosszú és kanyargós (vö. The Long and Winding Road by The Beatles) és messze nem vagyunk a végén. Mutatunk pár fontos, hasznos beállítást!

Mire megy el az iCloud tárhelyem?

Alma menü > Rendszerbeállítások > iCloud párbeszédablak. Alul, a színes csík mellett a "Kezelés..." gombra kell kattintani, hogy alkalmazásonként lássuk, mi mennyi helyet visz el a felhő-tárhelyen. A színes csík nem pontos info, színezése iránymutató. A "Tárhely-előfizetés módosítása" gombra kattintva pillanatok alatt növelhetjük az iCloud kapacitásunkat. De ne ez legyen az első lépésünk, ha megtelne a felhő! Nézzük át, hogy tényleg mindenre szükségünk van-e?
Minél több tárhely, annál minőségibb a "csak egy sör ára" havonta. Ahogy ezt nem rég kiszámolta egy hazai blog (keresem, de nem lelem), hogy egy átlagos Mac felhasználó akár tízezer forintot is fizethet az Apple-nek ilyen-olyan (iCloud, Apple Music...) szolgáltatásaiért.

A Finderből is elérhetők az iCloud felhőben tartott fájlok. Ehhez persze a Finder > Beállítások > Oldalsáv párbeszédablakban be kell jelölni az iCloudot.
És íme, a felhőben levő mappák. Érdemes azokat a mappákat törölni, amelyeket már nem használt alkalmazás hozott létre. Nem is gondolod, de számos iOS játék és alkalmazás is imádja az iCloudra menteni az adatait. Én találtam hat éve játszott játék mappáját is.

iOS biztonsági mentések

Az iOS eszközeink – telefon, tablet – is az iCloudba végzi a biztonsági mentéseket. Igen, a 64GB-s készülékről is az ingyenes 5GB területre. Ugye nem is kérdés, hogy erre az kevés lesz? Amit biztos megtehetünk, a régi, már nem használt eszközeink utolsó mentésének a törlése, ezzel gigabájtokat nyerhetünk vissza.
Én nem használom az iOS biztonsági mentést – a Maces Time Machine-t viszont annál inkább. De miért nem használom? Mert nincs olyan adatom, ami csak és kizárólag az iPhone-ban vagy az iPadben lenne meg, hiszen mind, mind felhőbe szinkronizált. Az alkalmazásokat pedig az Apple ID-m használatával mindig le tudom ingyen újra tölteni. De ez az én döntésem, az Apple javaslata az automatikus iCloud backup használata. Persze – tette hozzá a Gonosz Almalap – nem nekem fizetnek az iCloud többlet tárhelyért, hanem én fizetek érte.

Az iOS eszközön (is) szabályozhatjuk, hogy melyik alkalmazás fér hozzá az iCloudhoz. Figyelem, ha valamelyiknek nem engedélyezzük, akkor annak adatai is a telefonon vagy iPaden lesz. Így biztonsági mentés híján adatvesztést kockáztatunk, az előző bekezdésre utalok.

Hogy kerül az asztal a felhőbe?

Így. Az iCloud használat engedélyezése után a Mac az Íróasztalt és a Dokumentomok mappát is feltölti a felhőbe. Ezt azért teszi, mert az Apple szerint van otthon az iMacünk, munkanapokon a MacBook Pro-val rohangálunk, míg hétvégére csak a könnyű MacBook Airünket visszük magunkkal. A bekapcsolt feltöltés után mindhárom eszközön ugyanazt látjuk majd az asztalon meg a Dokumentumok mappában.
Én meg úgy gondolom, hogy akinek egy Macje van, az a felhősítéssel nem hogy előnyhöz nem jut, de hátrányba kerül. Fogy a felhő tárhely. Folyamatos internet használat, hiszen egy doksi, kép asztalra mentése is azonnal felhőbe töltést eredményez. De még az ikonok átrendezése az asztalon is felhő kezelést indít. A rossz vagy lassú internet esetén nem férünk hozzá az asztalon vagy Dokumentumokban tárolt fájljainkhoz. Ezt elkerülendő az Apple egy rejtett mappában a Macen is megtartja a fájlokat – így helyet nem nagyon spórolunk meg a Macen.
És megszabadulni az asztal és Dokumentumok mappa felhősítésétől nem egy gyors dolog. Ha lekapcsoljuk a szinkronizációt, akkor a Mac rákérdez, mi legyen a felhőben levő fájlokkal? És innen egy másik bejegyzés, mert mindkét esetben – letöltse vagy ne – számos megfontolással kell élni, sok dologra odafigyelni.

Képekkel is percek alatt tele lehet pakolni a felhőt, ennél gyorsabban már csak videókkal lehet megtelíteni az iCloudot. A képek szinkronizációjáról eszközönként kell rendelkezni. Figyelj oda, a szinkronizáció nem csak a képek megosztását jelenti: ha az egyik eszközzel fotózom, akkor a másikon is látható lesz. A törlés is végigfut!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése