2022. november 28., hétfő

macOS Ventura: Rendszerbeállítások

A neve ugyan nem változott a Mac gép szoftveres alapbeállításait kezelő Rendszerbeállításoknak (angolul System Preferencies helyett System Settings lett), de az elrendezése teljesen megváltozott. Az Apple valamiért úgy gondolja, hogy az iPades, iOS-es elrendezés szebb, jobb és logikusabb, ezért azt emelte át a macOS-be. A Pro érvek így hangozhatnak: a felhasználói élmény jobb, mert az összes Maces rendszeren hasonló a logika; a ráfordított szoftver-fejlesztési idő így még kevesebb. A Kontra oldalon pedig elmondom, hogy bonyolultabb, összetettebb és nehézkesebb lett a Rendszerbállítások. A Macen egérrel / trackpaddel / cursor-ral választunk kattintunk, az iOS (és iPad, többet nem írom, de beleértem) alatt pedig az ujjunkat használjuk. Emiatt az utóbbin a kattintandó területnek jóval nagyobb a minimál mérete, mint Macen. Az iPhone, iPad kijelző centiben kisebb, mint egy Macé, ezért kevesebb fér rá. A kattintási felület és a fizikai méret miatt az iOS felhasználói felület átrakása Macre pazarló és nem optimális. (És akkor is az lesz, ha a Mac kijelzője bökdöshető lesz, uff!) Ismerkedjünk meg a szép új világgal!
(1) A Rendszerbállítások > Nézet menüje hosszú legördülő menüben mutatja, milyen almenük érhetők el. Minden almenü önálló párbeszédablakot jelent, de egyszerre csak egy látható – változatlanul. Egy-egy beállítás több helyen is elérhető.
(2) A párbeszédablakban, azaz a Rendszerbállítások ablakában a leghasznosabb a kereső. Korábban fejből tudtam, hogy a Rendszerbállítások melyik ikonjára kattintva mit állíthatok, most – biztos csak a változás miatt – azonnal a keresővel kezdek, majd igyekszem a találatok közül azt kiválasztani, amelyik tényleg oda visz, ahová el akarok jutni. Pazar. A képen az Akkumulátorra kerestem rá, négy menüpont nyolc al-taláttal – az Apple szerint ez így logikus. Több oprendszerrel ezelőtt egyetlen panelen volt minden, a – szintén iOS-ből átvett – Control Centerrel két hely lett. Most négy. Legalább bináris.
(3) Ha az, amit szabályozni szeretnénk a Rendszerbeállításokban, kitehető az ikonsorra (menüsor) vagy a Control Centerbe. Ha már akkumulátor, jöjjön egy gyors tipp: itt lehet a bekapcsolni, hogy százalékosan is lássuk, mekkora az akkumulátor töltöttsége.
(4) Miután – csak a cikk kedvéért, mert sok értelmét nem látom – a Control Centerben látom az akkumulátor töltöttségét, rákattintva erre az információra, egy új ablak jelenik meg, amelyben ismét kattintva megnyílik a Rendszerbeállítások > Akkumulátor párbeszédablaka. (Két kattintás? Barátaim, Apple fejlesztők, csalódom bennetek.)

Hogyan érdemes használni a Ventura Rendszerbeállításokat?

Kereséssel. A neten felbukkanó bemutatók, magyarázók és társaik – mint ez a bejegyzés is – a keress, ha meg akarod találni tanácsot adja.
Használd a Nézet menüt! Ebben abc-sorrendben találod a fő beállítási elemeket.
Nézd nagyban! A Rendszerbeállítások Ablak menüjében a Nagyítás parancsra a Rendszerbeállítások ablaka maximális magasságúvá lesz. Persze át is méretezheted akkorára, amekkorára csak szeretnéd (és a kijelződ engedi.
Íróasztal és Dock Itt a Dock és Íróasztal beállításokon kívül a menüsorral (ikonsorral), Stage Managerrel és Mission Contollal kapcsolatos beállításokat is megtalálod.
Wifi A Hálózatból is eljutsz a Wifi beállításokhoz, de a Wifi önálló elem. Az elérhető wifi eddig tömör listája szép szellős lett, lehet görgetni (vagy bölcs előrelátásból a Wifinek a-val, b-vel kezdődő nevet adni). Általában nincs rá szükség, de a részleteket a Részletek... és a lista aljára rejtett Egyéb gombra kattintva érjük el. Ami megint nem felhasználóbarát, hogy itt, a lista után találunk két fontos beállítást, ezeknek nagyon a lista előtt lenne a helyük.
... Ilyen kedvesen útbaigazító, felhasználást segítő feliratú gombot találsz a Hálózatok panelen. Nem, a kérdőjel nem a gomb feliratának megfejtését fedi fel.

Bővítmények Korábban önálló ikonja volt, most az Adatvédelem és Biztonság aljára (igen, görgess sokat!) száműzték. A Profilok társaságában. Igen, ezeket sem használtuk sokan, nem is naponta.
Tárhely Aki járt nálunk oktatáson, az biztos tudja, de aki nem, az is megtanulta, hogy fontos, hogy a háttértáron legyen elegendő hely. Ezt eddig az Alma menü About this Mac parancsára megjelenő ablak Tárhely fülére kattintva lehetett megtenni (két kattintás). Most a Rendszerbeállítások > Általános > Tárhely paranccsal (három kattintás, 50%-kal több).
Indítóelemek Az Általános beállítások alól érhető el. Itt szabályozható, hogy amikor bejelentkezünk, milyen alkalmazások indulnak el. És köszönjük, nagyon hasznos fejlesztéssel bővült a Rendszerbeállítások. Eddig is láttuk az alkalmazásokat – Dropbox, OneDrive... –, de nem láttuk a háttérben maradó segédprogramokat – Adobe frissítő, Anydesk, Teamviewer... Most ez utóbbiak is látható, kikapcsolhatók(!), sőt, némelyiknél az adott fájlt is meg tudja mutatni a macOS, ha irtani szeretnénk, ez nagyon hálás.
TimeMachine Ugye használod? Szabályozható a rendszeressége: óránkénti (eddig), napi vagy heti ritkításra. Én biztos, hogy maradok a napinál, a biztonsági mentés mindennél fontosabb. Munkára használt gép esetén nem is tudnék indokot a ritkább mentési periódus beállítására. Lehetséges még manuálisra váltani, de ezt annyira nem javaslom, hogy meg sem említem.
Több billentyű/nyelv használata Aki nem csak magyar billentyűzet kiosztást használ, az a Billentyű panelen tud erről rendelkezni. A Szövegbemenet (😀) > Beviteli források > Szerkesztés... gombjára kattintva lehet felvenni vagy törölni billentyűzet kiosztásokat.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tiszta agyrém ez az új felület.
A VW az autó iparban most látta be h gomb kell és nem érintő felület.

Itt is be kéne már látni, hogy a touch eszköz nem egyenlő a klasszikus desktop környezettel.
És értem h a fiatal generáció megszokja, ettől még nem lesz jó, sem gyors. Ugyanúgy lassú.
A gyors és hatékony munka az egér/billentyűzet páros, a többi csak tartalom fogyasztás. (Tekintsünk el a spéci esetektol ahol a touch eszköz wacom funkciót szolgál)


Megjegyzés küldése