2022. november 30., szerda

A Foxconn lezárás hatása az Apple jövőjére Kínában avagy -6m iPhone 14

Amikor Kínában a termelés összeomlik, az Apple vezérigazgatója, Tim Cook leggyakrabban a „vágj jó képet és viseld” megközelítést alkalmazza. Jelenleg nincs jele annak, hogy a legújabb kínai események kapcsán másként cselekedne.
Kép: AFPTV/AFP/GETTY IMAGES

Az elmúlt napokban Cook és cége láthatóan elnémult az elsődleges Apple iPhone-összeszerelő üzemben kitört lázadással kapcsolatban, amikor a frusztrált munkások összecsaptak az őrökkel a szigorú COVID-zárlat politika és a ki nem fizetett bérek miatt. A Foxconn által üzemeltetett létesítményben csütörtökre elcsendesedni látszott a viszály, bár a hétvégén számos kínai metropolisz utcáin tomboltak a bezárás ellen tiltakozva, ritka a nézeteltérés a tekintélyelvű köztársaságban.
Cook a mai napig nem kommentálta a felfordulás egyik okát sem, míg az Apple tisztviselői közleményt adtak ki, amelyben kijelentették, hogy „szorosan együttműködnek a Foxconnnal, hogy biztosítsák alkalmazottaik aggályainak kezelését”.
Az Apple tisztségviselőinek viszonylagos csendje a Foxconn turbulenciával kapcsolatban érdekes a jelentős pénzügyi veszteségekről szóló jelentések mellett, a Foxconn-problémái több milliárd dollárjába kerülhetnek az Apple-nek ebben a negyedévben.
A Bloomberg hétfőn arról írt, hogy a Foxconn belső működését ismerő forrás szerint hat millió iPhone 14 Pro-val kevesebbet gyártanak idén, elsősorban az említett zűrzavar miatt. Az Apple eredetileg mintegy 90  millió iPhone gyártását tervezte idén.
Eközben Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője hétfőn Twitteren azt írta, hogy az Apple iPhone-eladásai ebben a negyedévben 5-10%-kal csökkenhetnek a Foxconn-eset miatt. Az Apple a tavalyi ünnepi negyedévben 71,6 milliárd dolláros iPhone-értékesítésről számolt be.
A nulla kínai Covid-politika súlyos ütést jelentett az Apple ellátási láncára, a zhengzhoui Foxconn-tüntetések fekete nap (de nem Black Friday – viccelődött kín[j]ában az iPhone 14 Pro-ra váró Fanatikus Almalap) jelentenek az Apple-nek és a Foxconnnak egyaránt” – írta Ives jegyzetében.
Az Apple részvényei két százalékot estek a hétfői kereskedésben, és négy százalékot az elmúlt héten.
Az, hogy nem hajlandó hosszasan kommentálni a Kínában uralkodó káoszt az emberi jogok és a munkaügyek szószólója, arra utal, hogy az Apple nem rendelkezik megfelelő üzleti lehetőségekkel az ilyen esetek kezelésére.
Az Apple és beszállítói továbbra is elválaszthatatlanul összefonódnak Kínával, ahol az iPhone-ok nagyjából 95 százalékát szerelik össze. Amint arról itt szeptemberben írtunk, az Apple-nek évtizedekbe telhet, amíg a teljes iPhone-gyártást függetleníti Kínától – bár az idő elemzőnként eltér.
Az Apple vezetői csendben lobbizhatnának a kínai hatóságoknál, hogy enyhítsenek a nulla COVID-protokollokon, de Hszi Csin-ping elnök minden ilyen lépést a lázadás ellen való engedésnek tekint. És ahogy a Bloomberg rovatvezetője, Matthew Brooker vasárnap írta: „Xi ösztönei arra törekednek, hogy kompromisszumok nélkül megbirkózzon a párt hatalmát érintő kihívásokkal”.
Míg az Apple dollármilliárdokat veszíthet ebben a negyedévben Kína COVID-politikája miatt, ez csekély ár a kínai kormánnyal való hosszabb távú békéért.
Az Apple az amerikai és a kínai politikai vezetők közötti növekvő súrlódások kellős közepén találja magát, és az előbbi agresszív lépéseket tesz, hogy akadályozza utóbbi technológiai fejlődését. Cook minden bizonnyal nem akarja tovább szítani ezeket a feszültségeket az Apple évi 400 milliárd dolláros üzletének egy kis töredéke miatt, amelynek csaknem 20 százaléka kínai ügyfelektől származik.
Ne feledjük azt sem, hogy az Apple 2016-ban ígéretet tett arra, hogy öt év alatt 275 milliárd dollárt fektet be Kínában, így az idei negyedév veszteségei elenyészőnek tűnnek.
"Az Apple-nek számos oka van arra, hogy ne borítsa fel a csónakot" - mondta Gad Allon, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton School menedzsment- és technológiai programjának igazgatója a CNN-nek.
A közelmúltbeli események felhívták az Apple figyelmét az ellátási lánc diverzifikálására, ez Cupertinóban meg is kezdődött. Az elmúlt években az Apple az iPhone-ok, MacBook-ok és kiegészítők gyártását Indiába és Thaiföldre helyezték át, bár ez az összeszerelési műveletek kis részét.
Addig is Cook-nak és csapatának át kell kavarnia magát a kínai COVID-zavaráson. A cég számára, amely évekig élvezte a kínai olcsó munkaerőt, ez a nyugtalanító negyedév az autokratákkal való üzletelés költsége.

Forrás: Jacob Carpenter, Fortune

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése