2022. december 2., péntek

Hírlevél Pagesben

Az Internet használó idősebb amerikai ismerőseim továbbra is elkészítették Hálaadás napjára (vagy Karácsonyra) családi-híradójukat. Ebben leírják, összefoglalják, hogy mi történt velük, szüleikkel, gyerekeikkel, unokáikkal és unokatestvéreikkel, nagybácsikkal és nagynénikkel – a tágabb családdal. Ne tíz oldalas bármire gondoljunk, egy-egy mondat jut mindenkinek: "Harry unokám feleségével, Meghannel és két gyerekével, Archival és Böskével az Angyalok városában él boldogan." Ezeket a nekem fura leveleket már nem a postás hozza, jön mailben, pdf-ben. És csak idén tűnt fel, hogy jó részük, felismerhetően, Pagesben készült.
A Pages nem csak egyszerű szövegszerkesztő, ahogy a Microsoft Word, úgy a Pages is kínál különböző célra alkalmas sablonokat – csak mi ritkán használjuk őket. Hírlevél sablonból is van ötféle – de a lustaságon kívül semmi sem akadályoz meg minket egy hatodik előállításában.
A baloldalon (1) látjuk a hírlevél (dokumentum) oldalait. Kiválasztva az oldal egyik elemét (2 - az egész fejrész mögötti tégla piros területet), a jobb oldalsáv Stílus fülén (3) a Kitöltés színtéglalapjára (4) kattintva a sablonhoz tartozó direkt színek és színátmenetek (5) közül választhatunk. Egyszerű, kényelmes és gyors. Ja, még szép is.
A sablon szövegeit nem csak átírhatjuk (6), de a jobb oldalsáv szöveg (7) fülén azt állítunk be, amit nem szégyellünk (8). A bekezdések stíluselemeit a Pages is stílusokban tárolja. Ha beleszerettünk a szöveg megjelenésébe, akkor azt rámenthetjük arra, amit módosítottunk (9).
Ha félig vagy teljesen elkészültünk a hírlevelünk külalakjával, akkor azt sablonként is elmenthetjük (Fájl menü), hogy legközelebb már a kész alapra építkezzünk. Persze az is megoldás, ha megnyitjuk a korábbit és azonnal megduplikáljuk, de ez utóbbit – én biztos – rendszeresen elfelejtjük, és felülírjuk a korábbit. Jobb a sablon. (Ha felülírtuk, akkor a korábbi verzió visszaállítható, de ez egy másik bejegyzés.)


A hírlevél finomítása
A sablon képeit a bal alsó sarkában (A) levő ikonra kattintva (B) cserélhetjük le. A Pages a Fotók képeit kínálja fel (C). Érdemes a Fotókban gyorsan albumot csinálni a hírlevélbe szánt képekből, hogy a Pagesben ne kelljen keresgélni – keresgélni a Fotókban könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb.
A kép megjelenéséről a Pagesben dönthetünk. Ha kör alakú képet szeretnék, akkor előbb bedobok egy kör síkidomot (D), majd ráhúzom a körben megjelenítő képet. A lebegő (fekete) ikonsoron választom ki, hogy a képet, vagy a befoglalóját, a kört méretezem a csúszkával (E). Amikor a kép van kiválasztva, azt mozgathatom is, hogy a megfelelő része legyen a körön belül, azaz majd látható. Az oldalsávon az Elrendezés (F) menüt válasszuk ki ahhoz, hogy eldöntsük, milyen módon kezeli a képet a körülötte levő szöveg (G).
Ha lenne elég két oldal, akkor további oldalakkal bővíthetjük a hírlevelet (H). Ha egy már meglevő elrendezésű oldalból szeretnénk másodikat, akkor az oldalt kiválasztva duplikáljuk azt meg. Az új üres oldalra új szövegdobozt (I) betéve már írhatjuk is a regényt, tájékoztatót. Az oldalsávon (J) a Szövegen belül az Elrendezés alfülön (OMG) tehetjük a szöveget több hasábossá.
A kész hírlevél nyomtatható, PDF-ként is menthető. És a legfontosabb, megosztható! A hírlevél készítésre is igaz, minél szebb, annál bíbelődősebb. Elkészítése inkább idő, mint tudásigényes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése