2022. december 29., csütörtök

2022

Az Apple részvények árfolyama 2022-t 179,38 dolláron nyitotta és december 29-én 126,04 dolláron áll – nincs sok mosoly a befektetők arcán a közel harminc százalékos veszteség kapcsán. (Igen, még nincs év vége, de csodák sincsenek.) Persze más tech részvényekhez képest – ajánlott írás: Vége a bulinak, összeomlottak a nagy víziók (Nagy Viktor, porfolio.hu) – még ennek is lehet örülni.
(Az első oszlop – Open-High–Low adatok a napi kereskedésre vonatkoznak, minket az 52W H – 52 hét legmagasabb –, 52W L adatok szomorítanak el. Meg számok nélkül a görbe íve.


Mi történt idén?

Az összefoglalót a Wikipedia oldaláról másoltam át.1
  • Az fentiek ellenére az Apple 2022-ben is remek pénzügyi eredményeket ér el.
  • Az Apple bejelentette, hogy iPhone alkalmas lesz Apple Pay, érintés nélküli hitel- és betéti kártyás, valamint más digitális pénztárcás fizetéseket egyetlen érintéssel fogadni, minden további hardver vagy fizetési terminál használata nélkül.
  • Az Apple bemutatta a Mac Studio asztali, félprofesszionális, kijelző nélküli számítógépet. A Mac Studio M1 Max vagy M1 Ultra processzorral szerelt, ez utóbbi szintén újdonság. A Mac Studio-val egyszerre mutatták be a Studio Display 27 inches, 5K Retina kijelzős, 12MP Ultra Wide kamerás és négy hangszórós monitort.
  • Az Apple M1 processzor család – M1, M1 Pro, M1 Max – új taggal bővült, az M1 Ultra-val. Az M1 Ultra valójában két, egy lapkán gyártott M1 Max, amely 2,5TB/s sebességgel cserél adatot, a Mac számára egy chipként (CPU és GPU) mutatkozik.
  • Bemutatták az iPhone 13 termékcsaládot, kiemelt újdonság, hogy már zöld színeben is elérhető.
  • Az Apple a mai napon bemutatta az iMovie új verzióját. A Storyboards segítségével a törekvő tartalomkészítők és filmkészítők megtanulhatják szerkeszteni és fejleszteni videós történetmesélési készségeiket a közösségi oldalakon, kollégákkal vagy osztálytársakkal megosztott népszerű videókhoz előre elkészített sablonokkal – olyan videókkal, mint a barkácsolás, főzési útmutatók, termékismertetők, tudományos kísérletek, és több.
  • Az Apple bemutatta az M2-t. A második generációs, 5 nanométeres technológiával megépített M2 az M1 wattra vetített teljesítménye 18 százalékkal gyorsabb CPU-t, 35 százalékkal erősebb GPU-t és 40 százalékkal gyorsabb neurális motort jelent. Ötven százalékkal nagyobb a memória sávszélesség az M1-hez képest, és akár 24 GB gyors egyesített memória érhető el.
  • Megjelent a MacBook Air és a MacBook Pro új változata, vékony kialakítású, 13,6 hüvelykes Liquid Retina kijelzővel, 1080p HD kamerával, MagSafe töltéssel és még sok mással. Az M2 a 13 hüvelykes MacBook Pro-hoz, a világ második legkelendőbb laptopjához is érkezik – hihetetlen teljesítményt, akár 24 GB-os egyesített memóriát, ProRes-gyorsítást és akár 20 órás akkumulátor-élettartamot biztosít, mindezt kompakt kivitelben.
  • Az Apple – nem kevés nyomás után – közzétette útmutatóját egyes, eddig csak a saját szervize által elvégezhető műveletekről.
  • A szokásos őszi rendezvényen bemutatták az Apple Ultra Watcht, a Watch 8-t és Watch SE-t, az új Airpods Pro-t az iPhone 14 családot.
  • Letölthető az Apple tizenharmadik Maces operációs rendszere, a Ventura.
  • Az Apple bemutatja a következő generációs Apple M2 processzoros iPad Pro-t. Az új iPad Pro ProRes videórögzítést, szupergyors Wi-Fi 6E-t és az iPadOS 16 hatékony funkcióit kínálja.
  • A COVID-19 korlátozások hatására a kínai Csengcsou városában található elsődleges iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max összeszerelő üzem jelentősen csökkentett kapacitással működött. Ezért az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max hosszabb várakozási idővel kerültek kiszállításra.

    1Azért másoltam, mert oda már megírtam, és a content újrahasznosítás a jó mérnöki munka ismérve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése