2022. december 8., csütörtök

Képrészlet kitakarás Macen

Bármelyiket is használjuk a három Maces irodai alkalmazás – Pages, Numbers és Keynote – közül, mindegyik képes egy kép hátterének okos eltávolítására. Nem arra gondolunk, amikor a képnek csak egy négyszögletes részletét szeretnénk látni, vagy egy síkidom területén szeretnénk a fénykép egy részét megjeleníteni, hanem amikor kitöröljük a kék eget egy tájkép fotóból, vagy eltávolítjuk az asztalt egy tányér szelfije alól. A három alkalmazás ezzel a Photoshop-os tudással eddig is rendelkezett, de macerás kézi művelet volt. Pár hetes frissítés a műveletet automatizálta.
Automatizálta, több-kevesebb sikerrel, ahogy az a képen látható. A baloldali képen túlteljesít a rutin, általában a talajra "szükség" szokott lenni. Átok, hogy az automatizált körbevágás után kézzel már nem lehet belejavítani: pontosabban még elvenni igen, de visszaállítani azt, amit az automata kivágott, azt már nem lehet. A második kép tragédia, a mesterséges intelligencia elbukott. A sütis tál viszont teljesen okés, pedig az örökmécseses képen erősebb az ég és más kontrasztja, mint a sütis tál-asztal felületnél, mégis ez utóbbi sikeres. A negyedik igazi öröm. Kézzel az eget kivágni negyed perc se lenne, viszont a tengerrel megszenvednék.
De hol is van ez a csoda parancs? Ha kép van kijelölve, akkor Formátum (oldalsáv) > Kép > Háttér eltávolítása parancsot kell kiadni. Ha nem az irodai alkalmazásokban kell a kép, akkor érdemes a Keynote-ot használni, és a diát Exportálni megfelelő fájlformátumban. A kapott .png "átlátszó" lesz a kitakart részeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése